Hållbar mat behöver inte vara tråkig alls. Rårakor kan man göra till fest likväl som till vardagsmiddag. Välj de rotfrukter som finns i kylskåpet. Toppa med tångkaviar eller valfri rom.
4 portioner:
250 g mjölig potatis
250 g rotfrukter, t ex morot
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
neutral olja till stekning, t ex rapsolja
Till servering:
1 rödlök
100 g tångkaviar, svart eller röd
1 dl smetana eller crème fraiche
citronklyftor
dill eller gräslök
Hållbar mat behöver inte vara tråkig alls. Rårakor kan man göra till fest likväl som till vardagsmiddag. Välj de rotfrukter som finns i kylskåpet. Toppa med tångkaviar eller valfri rom.
Skala och grovriv potatis och rotfrukter, gärna i långa remsor. Krama ur dem väl. Blanda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Skala och finhacka rödlöken. Stek tolv små, tunna rårakor i olja, cirka 2 min på varje sida. Servera rårakorna nystekta med tångkaviar, smetana, rödlök och citron att pressa över.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Tips!
Tångkaviar finns i kylen där stenbitsrom brukar finnas. Testa, den är förvånansvärt god!