Torsk med brynt kaprissmör
4 portioner
4 bitar torskrygg, (600-700 g)
1 1/2 tsk salt
2 fänkål
300 g små steklökar, gärna röda
2 msk olivolja
saft av 1/2 citron
nymald vitpeppar
grovhackad bladpersilja
Brynt kaprissmör
ca 1 dl hasselnötter
1/2 dl kapris
100 g smör
Torsk med brynt kaprissmör
Strö över saltet på torsken och ställ kallt i ca 1 timme. Skär fänkålen i klyftor. Skala och halvera löken. Koka grönsakerna i saltat vatten i ca 2 minuter. Skölj i kallt vatten och låt rinna av. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form. Ringla över olja och citronsaft. Sätt ugnen på 100°C. Klappa fisken med hushållspapper, lägg den runt grönsakerna och stick in en stektermometer. Baka tills innertemperaturen är 45-47°C. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort det mesta av skalet i en ren kökshandduk och grovhacka dem. Bryn nötter och kapris i smöret tills det börjar få vackert ljusbrun färg. Ringla smöret över fisk och grönsaker precis vid servering. Strö över persilja.
Foto: Lina Eriksson