Ju mer man kan förbereda desto skönare när man ska ha middag, tycker i varje fall jag. Då hinner man själv umgås, självaste poängen när man träffas på nåt vis... Det är är just ett sådant recept, där glassen ställs i kylen cirka en timme innan den ska ätas.
10-12 portioner:
3 dl vispgrädde
6 äggulor
1/2 kuvert saffran (à 0,5 g)
2 1/2 dl florsocker
3 dl turkisk eller grekisk yoghurt
finrivet skal av 2 citroner
saft av 1/2 citron
ca 9 savaiordikex
Honungsrostade nötter:
100 g paranötter
3 msk honung
Till garnering:
myntablad
Ju mer man kan förbereda desto skönare när man ska ha middag, tycker i varje fall jag. Då hinner man själv umgås, självaste poängen när man träffas på nåt vis... Det är är just ett sådant recept, där glassen ställs i kylen cirka en timme innan den ska ätas.
Rör ut saffran i saften av en halv citron. Vispa grädden. Vispa äggulorna riktigt luftigt med saffranet och florsockret i en annan bunke. Skrapa över grädden med en slickepott.
Tillsätt yoghurt samt skal och saft av citron. Vispa ihop till en jämn, slät smet. Klä insidan av en 2-liters brödform med plastfolie. Lägg kex i botten, så att de följer formens långsida.Fördela smet på. Varva och avsluta med smet. Tryck ner kexen om du vill flyta upp till ytan. Ställ i frysen i minst 5 timmar men gärna över natten.
Rosta nötterna i en torr panna tills de har fått fin färg. Ringla över honung och låt puttra in tills det fått fin färg. Lägg över på bakplåtspapper och låt kallna. Bryt isär nötterna och hacka dem grovt. Hit går det bra att förbereda.
Ställ glassen i kylen i ca 1timme före servering. Stjälp upp på ett serveringsfat. Strö över nötter och myntablad.
Foto: Joel Wåréus