Jag kan lova att det inte blir kvalmigt av saffranet! Det är en hårfin gräns till när saffran kan ta för mycket plats, men om man är modest så är det en ljuvlig krydda till mat. Med balans av syran från vinäger och ihop med kryddig dragon så är den här krämiga dressingen som en dröm! Dressingen binds ihop med kikärtsspadet, det fungerar ungefär som äggulan när man gör majonnäs.
4 portioner:
700 g fast potatis, gärna Ratte eller sparrispotatis
ca 380 g kikärter i spad (spara spadet)
1 rödlök
olivolja och vinäger
rostad lök
blad av färsk dragon
Dressing:
1 msk sherry- eller äppelcidervinäger
1/2 kuvert saffran
3 msk spad från kikärterna
2 tsk dijonsenap, gärna grovkornig
1 tsk honung
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl olivolja (eller neutral rapsolja för en mildare smak)
Jag kan lova att det inte blir kvalmigt av saffranet! Det är en hårfin gräns till när saffran kan ta för mycket plats, men om man är modest så är det en ljuvlig krydda till mat. Med balans av syran från vinäger och ihop med kryddig dragon så är den här krämiga dressingen som en dröm! Dressingen binds ihop med kikärtsspadet, det fungerar ungefär som äggulan när man gör majonnäs.
Skrubba potatisen väl, eller skala den om skalet är väldigt grovt. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av kikärtsspadet men spara det till dressingen. Skölj kikärterna. Skala och finhacka rödlöken.
Dressing: Rör ut saffran i vinäger i ett högt kärl.Tillsätt 3 matskedar av kikärtsspadet, dijonsenap och honung. Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning till en slät, luftig majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt att mogna.
Halvera potatisen (som kan vara nykokt och ljummen eller kall, kokt sedan tidigare) Lägg upp på ett serveringsfat med kikärterna. Droppa över försiktigt med olivolja och vinäger. Salta och peppra. Ringla över dressingen. Strö över rödlök, rostad lök och dragon.
Fram med pepparroten!
Färskriven pepparrot är även väldigt, väldigt gott att riva över, och det är dessutom en riktigt trevlig smakkompis till saffran.