Honungsensorik? Vadå? Hurdå?
När man tänker efter, medge att det egentligen inte är så konstigt att honung smakar olika beroende på växternas ursprung? Det är lite som med vin, där druvsort, terroir och väderförhållanden ger vinet dess typiska karaktär. Eller som med äpplen, att musten från ett Aromaäpple smakar helt annorlunda än den av Gravensteiner, det kan nog även de flesta relatera till. Honung har vi däremot inte pratat lika mycket om - att det även här är stora skillnader.
https://www.di.se/nyheter/sota-bisysslan-ska-bli-blomstrande-affarside/
Honung
Honung produceras helt av bina själva. Av nektar och pollen från olika blommor och andra växter. Honungen består av fruktos, druvsocker, enzymer, vitaminer, mineraler mm. Genom att bina pollinerar på olika växter och blommor så får honungen väldigt olika karaktär. Pratar man om sorthonung så måste honungen innehålla minst 50% pollen eller nektar från en specifik växt eller blomma. Det kan i Sverige till exempel vara raps eller ljung.
Skörd
I Sverige skördas honungen ofta 2-3 gånger per år. Den tidigaste honungen, primörhonungen, skördas i juni (lite beroende på var i Sverige och hur vädret varit), sommarhonungen i juni och sensommarhonung i augusti, ibland in i september. Många väljer att hoppa över den första skörden för att lämna den honungen åt bina själva. Honungen ändrar karaktär beroende av skördetid, detta för att bina pollinerat på olika sorters blommor.
https://alltommat.expressen.se/artiklar/matkreatoren-dags-for-honungen-att-steppa-upp/
Primörhonungen består ofta av maskros och raps men kan även vara honung från tidiga ängsblomster, äpple eller päron.
Sommarhonungen kan till exempel vara lind, hallon, klöver och skogshonung (som lingon, blåbär mm).
Sensommarhonungen är ofta ljung men även honungsdagg, hallon, klöver och lind.
Icke-svensk honung och fusk
I andra länder är det förstås även andra växter som avgör vad honungen får för karaktär. Annan flora och fauna ger annan honung. Den mörka, mustiga kastanjehonungen med sin bittra karaktär finns inte alls hos oss, precis som den populära akaciahonungen som vi importerar mycket av. I Sverige innehåller honungen mycket druvsocker vilket gör att den kristalliserar snabbare, därför säljs oftast den svenska honungen ympad och rörd som fast honung (se bild nedan). Längre söderut kommer den oftare från blommor med högre innehåll av fruktos och då kan honungen hålla sig flytande riktigt länge. Tyvärr fuskas det helt förfärligt med den importerade honungen, inte minst den ofta väldigt billiga "icke EU-honung" som då ofta kan innehålla en ytterst liten mängd äkta honung medan resten är fruktos som är framställd på kemisk väg och smaksatt så bra så att vi faktiskt tror det är honung. Detta gynnar inte vår biologiska mångfald överhuvudtaget!
Doft & Smak
En rapshonungs doft och smak kan man tänka ska dofta av just raps, men den har ofta en väldigt svagt doft som inte helt sällan drar åt fermenterade grönsaker som surkål. Jämför man den med ljunghonungen så har man en helt annan stil som kan dofta kryddigt med bränd karamell och där honungen har en djup smak av torkade fikon och bittermandel. Doftar man på lindhonungen å sin sida, så sprider den en rejäl puff av eucalyptus! När man slungar lindhonung kan man bli lätt tårögd av den skarpa mentoldoften. Så, det är stor skillnad på honung och honung. Att kombinera olika sorters honung med olika ostar, desserter eller att välja specifika honungar som smaksättare är väldigt spännande. Helt beroende på vilken honung du väljer. Läs mer här om du vill:
https://alltommat.expressen.se/artiklar/honungsskola-sa-matchar-du-honung-med-ost-och-dryck/
Terroir
Liksom i vinvärlden påverkas honungens karaktär av sitt botaniska ursprung. En ljunghonung från västkusten får helt säkert en annan doft och smak än sin kompis från Norrland. Är det växter från havsnära områden, en takodling i innerstaden eller från djupaste skog kommer även detta att spela roll för slutprodukten.
Vill du lära dig mer?
Kontakta mig så kan jag ordna en honungsprovning. En kul aktivitet på arbetsplatsen eller för ett gäng vänner.
Vet ni hur mycket arbete som ligger bakom en kokbok? Säkert kan ni ana. Här behövs tryckeri, formgivare, matfotograf, matstylist, receptmakare, redaktör och förläggare. Och några fler. Och sedan behövs en upphovsperson. Jag skriver kokböcker i mitt eget namn, men får ofta även uppdrag att receptutveckla, styla och projektleda bokprojekt. Mitt senaste uppdrag var för Maria Borelius. Där har jag främst arbetat med styling. En bonus i arbetet är alla dessa givande möten med kloka, smarta, uppfinningsrika människor. Maria är inget undantag. Hon är vetenskapsjournalist och biolog, och har blivit vida känd för sin bokserie Hälsorevolutionen. Hon driver även podden med samma namn tillsammans med Carina Nunstedt (tillika min kusin). Enligt Maria så saknade hennes följare av Hälsorevolutionen en kokbok för att lättare kunna leva det antiinflammatoriska liv som är hela idén. Utgivare: Bonnier Fakta. https://www.adlibris.com/se/bok/halsorevolutionen-kokboken-9789178873975
Innan man kan börja fota är det mycket arbete som ska göras. Boken ska planeras i detalj och det görs i en projektgrupp som förlaget sätter ihop. Ofta är det upphovspersonen, redaktör, förläggare och stylist som stöter och blöter hur boken blir just det som författaren önskar. Där blir val av formgivare och matfotograf viktigt. Sen ska innehållet planeras och det gäller att få plats med det väsentliga. Till Hälsorevolutionen satte Maria ihop och skrev hela boken, som den stjärna hon är så gör hon det med alla sina böcker. Även recepten är hennes, men jag fick det härliga uppdraget att utveckla en del av recepten till boken, strikt utifrån hennes egna, härliga matfilosofi, och utifrån hennes grundidéer.
Nu ska det provlagas, granskas och ses till så att det blir en bra mix av recept. När det är färdigt så är det dags för bildplanering. Vem ska fota? Vem ska styla? Sen ska det planeras inköpslistor, någon ska laga upp mat vid fotografering, och rekvisita ska bestämmas och hyras in. Här är det viktigt att det känns stilmässigt rätt för upphovsmakaren.
I många projekt fotas allt i studio men ibland behöver man vara i annan location för att få till en viss känsla. Maria tillbringar den mesta av sin tid tillsammans med sin man Greger i Rom, så det var viktigt för Maria att få det så autentiskt som möjligt.
Med till Rom var även två x Jenny, som jobbar som sminkös respektive stylist. Det är inte roligt att visa upp sig med svettpärlor på nästippen eller i en kanske sliten, trött tröja. Tur det finns proffs! Det här är nästan den roligaste fasen, när man är mitt uppe i arbetet. Mat ska fotas, miljöer ska förevigas och självaste huvudpersonen likaså. En rejäl dos samarbetsvilja ihop med många skratt, det är bäst!
Ja, det är superkul att vara en del av att skapa böcker, särskilt tillsammans med andra!
Jag har en ny passion! Det är tack vare den duktiga matkommunikatören Anna Lind Lewin som jag hamnat i denna ljuvligt söta värld. Hon, tillsammans med Lotta Fabricius, jobbar hårt och intensivt för binas bästa genom https://svenskabin.se, och under en lång, härlig frukost i somras peppade Anna mig att gå en utbildning till honungssommelier. Efter lite (eller ganska mycket faktiskt 😌) funderingar så tog jag tåget från Stockholm till Bologna på en vindlande sensommarfärd genom Europa.
Italienarna har en lång tradition inom honungssensorik, genom att de med öppna sinnen tittat, doftat, smakat, analyserat, diskuterat och... tävlat om bästa honung. Genom https://www.beesources.com/en kan man lära sig just detta. "The Italian National Register of Experts in the Sensory Analysis of honey" är en organisation som säkerställer och gör kvalitativa bedömningar av honungen som produceras i Italien. I Sverige finns det ingen motsvarighet, utan här är man hänvisad till honungsanalyser utförda i laboratorium (vilket de även använder sig av i Italien, bland annat för att se vad bina pollinerat för blommor). I Sverige är det bara någon eller ett par personer som gått denna utbildning, medan flera har medverkat i deras onlinekurs där man får en bra liten grund i hur man analyserar honung. Jag ville gärna fördjupa mig ordentligt så under en vecka gick jag steg 1 (av 2) i denna honungsutbildning.
Flera deltagare höll bin och ville lära sig i detalj om olika honungssorter, till exempel för att kunna börja hålla provningar på sin egen bigård. Några arbetade på sensoriska laboratorium och behövde de mänskliga verktygen (öga, näsa & mun) för att kunna jämföra sina tester, då många kämpar med fusket inom honungsframställning. En tjej driver en bigård med sin pappa i Litauen, och de framställer alla möjliga fina produkter av honung och vax. Sen var vi också flera som kommer från mat- och vinvärlden. Anthony har just startat en väldigt fin shop där han säljer honung från hela Storbritannien https://www.honeycombers.co.uk medan Smaragda från Grekland har matlagningskurser och kulinariska vandringar i Tessaloniki https://www.eatandwalk.gr/about/. Någon annan ville ställa om helt och börja framställa hudvårdsprodukter med honung, medan Alex är delägare i ett företag i Tanzania som vill skapa arbetstillfällen för lokalbefolkningen lika mycket som de vill producera god honung, detta gör de genom trädodlingar. Här kan du läsa mer: http://upendoagri.com/about-us/. För egen del blir det ett fantastiskt, nytt verktyg genom ny kunskap. Det är också en viktig pusselbit inom hållbarhetsarbetet. Min tanke är att kunna hålla honungsprovningar, utbilda biodlare inom den sensoriska delen och försöka bidra så gott jag kan för att lyfta honungen på olika vis... Ja, vi får se vad det blir. Men möjligheterna känns underbart många!
Nu gäller det att fortsätta att prova och prova, dofta och smaka. Inte minst av våra egna, svenska honungssorter som kommer från en väldigt annorlunda botanisk flora än de från södra Europa. Det är en ny smakvärld som har öppnat sig. Och jag har bara börjat. I det helt färska numret at Allt om Mat https://www.expressen.se/alltommat/ berättar jag mer om detta, med en honungsprovning ni kan testa med svenska ostar och drycker till.
Det glimrar för fullt denna underbara december med kraftfull kyla som ger vacker rimfrost på växthusets fönster. Det är alldeles ljuvligt, och jag vill helst bara stanna tiden. Redan har två adventsljus tänts och det går så fort nu. Jag blir mer och mer så att jag älskar tiden fram till julafton, då slår det stora vemodet till. Eller, njae självaste julafton njuter jag av för fullt men väntan på och inför juldagarna, upptakten till, det är det allra bästa.
Vi värmer första glöggen och bakar av en omgång saffransbröd. Sen är det igång. Glöggkalasen avlöser varandra och kökskiosken håller öppet för alla som vill handla genom mitt lilla fönster. Julklappspapper samsas med datorer och högar av viktiga papper som behöver klaras av innan årsskiftet. Katterna älskar av någon anledning att ligga på mina pappershögar..
Tröttnar man på den riktigt söta glöggen så är en frisk glöggsangria https://www.malinlandqvist.se/https://www.malinlandqvist.se/recept/gloggsangriarecept/gloggsangria ett trevligt alternativ. Glimrar lika bra som december självt! Uppskattad dryck även innan julbordet. Lite goda plock därtill och det räcker fint för att bjuda över några vänner på mingel.
Här hittar du nougatmandlar, men det finns även flera recept på annat bakat och gröna rätter för hela december. https://www.malinlandqvist.se/recept/nougatmandlar
Är det något särkilt ni önskar recept på till julen så mejla mig på malin@malinlandqvist.se
Njut av december!
Det tar en stund. Att släppa taget om sommaren alltså. Men nu finns ingen återvändo och då blir det plötsligt underbart att kliva in i hösten! Med sin klara, krispiga luft och prasslande höstlöv i stegen så njuter jag av lugnet som ger både energi och arbetsro.
När jag var liten tyckte jag att hösten kändes så oändligt lång (men så hade vi heller inget välbehövligt höstlov). Att fira halloween fanns överhuvudtaget inte i Sverige, Alla Helgona helgen var mest bara mörk och ganska tråkig. Nu för tiden älskar jag just det! Nja, kanske inte just mörkret i sig, däremot det som kommer med hösten, att det infinner sig ett lugn som ger tid för höstmys och mycket matlagning. Mustiga grytor, gratänger och soppor. Ljuslyktor i mörkret som lyser upp en smula. Sen kan man så sakteliga börja längta mot adventstid....
Lite höstpyssel kan väl heller inte skada. Jag tycker om att göra karamelläpplen och spökgodis. Ganska så lagom. Förutom att karva till en fin pumpa förstås!
Trevlig höst!
En buffé kan göras hur avancerad eller enkel som helst! Jag väljer det bekväma spåret med lätta recept. Här finns nu så att ni har recept och idéer att plocka av, eller att följa hela buffén till punkt och pricka om man hellre gör det. Här har jag valt att blanda kött, fisk, kyckling och vego. Allt för en varierad buffé som passar traditionalister likväl som de som vill hitta något nytt. Men, enkelheten står verkligen i fokus. Buffén lämpar sig till sommarens alla slags kalas och är framtagen för att ni ska kunna förbereda väl och sedan lägga sista handen vid samma dag den ska serveras. Vid varje recept står det precis hur du kan förbereda respektive rätt. Lycka till!
Tomatpaj med sprödbakad botten & fetaostcreme
En smart paj som passar bra till lunch eller på en buffé. Det fina är att det bara är pajbotten som gräddas, sen är det en kall, fräsch fetafyllning i det.
4-5portioner/8-10 på buffé:
Pajdeg:
100 g kallt smör, skuret i små kuber
3 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
1 krm salt
2 msk kallt vatten
Fyllning:
150g fetaost
2dl Turkisk- eller Grekisk yoghurt
3-4tomater
Skär smöret i små bitar. Arbeta samman med mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Mixa och tillsätt vattnet genom tubröret tills det precis bildas en boll. Låt vila kallt i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Degen ska även upp på kanternas insida. Nagga pajdegen väl med en gaffel. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10-15 minuter tills det har fått fin färg. Låt svalna helt.
Bryt fetaosten i bitar. Mixa slät med yoghurt. Smaka av med lite salt. Hit går det bra att förbereda.
Fortsättning, eller Dag 2: Skiva tomaterna riktigt tunt. Bred ut ostcrèmen i pajskalet. Lägg ut tomatskivorna, lite omlott på ostfyllningen. Salta och peppra. Ringla gärna över lite olivolja. Toppa gärna med skivade oliver och färsk örtkrydda som basilika eller backtimjan.
Förbered så här:
Baka så många pajskal du behöver. Frys in eller ställ torrt till nästa dag. Gör fyllningen och förvara kallt. Den kan behöva mixas eller vispas upp innan den ska i pajskalet då den hårdnar i kylen.
Dragonkyckling
Kycklingen är självklart godast nylagad, men för enkel planering; gör den dagen innan.
Portioner: ca 10 personer på buffé
5 kycklingfiléer med skinn, ekologiska
50 g rumsvarmt smör
1/2 msk torkad dragon
1 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
ev färsk dragon till garnering
Mosa ihop smöret med dragon, salt och peppar. Bred smöret på kycklingfiléerna.
Stek dem i cirka 5 minuter på varje sida tills de är genomstekta. Innertemperaturen ska vara 68°-70°. Förvara svalt till nästa dag. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg. Servera kall eller värm den enligt metoden nedan:
Värm kycklingen i 125° varm ugn i cirka 20 minuter så att den blir ljummen. Skär i sneda skivor och lägg upp på fat. Ringla över smöret.
Förbered så här:
Antingen gör man kycklingen helt klar. Det går även bra att förbereda kycklingen genom att bre dragonsmöret på, ställ kallt till nästa dag då de grillas eller steks. Trevligt om man t ex vill grilla när gästerna kommit till festen.
Salmalax, dyrt men smart!
Skär små kuber och toppa med lite wasabimajonnäs (majonnäs som smaksätts med wasabi på tub). Känns lyxigt och behöver inte bli så dyrt om man skär i små bitar.
Edamamebönor är smart att servera som snacks. De finns i frysdisken. Servera med ljus soja att doppa i, eller precis bara som de är.
Förbered så här:
Skär laxen i kuber. Rör ihop wasabimajonnäsen. Lägg edamamebönorna i kyl så att de tinar långsamt.
Orchiette med mandelpesto
Orchiette är en trevlig liten pastasort. Självklart kan man välja sin egen favorit men det är fiffigt att den lilla skålformen i pastan fångar upp peston. Byt ut mandel till melonkärnor om man vill undvika mandel.
Portioner: Cirka 10 personer på buffé/4 personer som ensamrätt:
500 g orchiettepasta eller annan sort
1 zucchini (eller 1/2 grön & 1/2 gul för vackra färger)
Pesto:
2 dl skalad sötmandel (eller melonkärnor)
2 vitlöksklyftor
4 dl löst packade basilikablad
1 1/2 dl olivolja
10 körsbärstomater, halverade
1 1/2 dl riven parmesanost
salt och svartpeppar
Pesto: Mixa mandel eller melonkärnor till grova smulor.Tillsätt vitlök och basilika och kör ihop med hälften av oljan. Tillsätt tomater, ost, resten av oljan, salt och peppar. Kör ihop till en pesto. Koka pastan i saltat vatten och skölj i kallt vatten. Grovriv zucchinin och strö på lite salt. Gör hit om pastasalladen ska förberedas!
Fortsättning, eller dag 2:
Krama ur zucchinin väl. Blanda pasta med zucchiniriv och hälften av peston. Garnera gärna med lite extra tomathack och basilikablad. Servera med extra pesto vid sidan av.
Tänk på att…
Det är godast om pastan är nykokt, men om man ska ha kalas för många är det skönt att koka den dagen innan för att vara väl förberedd. Det är dock viktigt att allt blandas samma dag då den annars vattnar sig och blir tråkig.
Visste du att:
Melonkärnor inte är helt olikt pinjenötter till sin textur. De är klimatsmarta, goda och nyttiga. Ett bra alternativ när mandel och nötter behöver bytas ut mot något alternativ.
Prosciutto och melonfat
Köp skinkan över disk så att de blir riktigt tunt skivade. Se till att de lägger dem en och en så att de kan läggas över enkelt på fat hemma utan att de klibbat ihop i förpackningen.
Räcker till: cirka 10 personer på buffé/ 4 personer som ensamrätt till exempelvis en matig lunch.
Cirka 200 g tunnskivad prosciutto, gärna San Daniele
2 mindre meloner, t ex 1 Cantaloup och 1 Tigermelon
flingsalt
balsamvinäger
Limevinägrette:
1 kruka oregano
1 dl olivolja
finrivet skal och saft av 1 lime
saft av 1 lime
svartpeppar
Vinägrette: Rör ihop olja med limeskal- och saft. Peppra. Lägg upp skinkan på ett rymligt fat. Halvera och gröp ur kärnhusen på melonerna. ”Skeda” ur melonerna och lägg tillbaka i sina skal, eller använd ett kuljärn. Täck allt med plastfolie. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg.
Dag 2: Bryt oreganon grovt och rör ner i vinägretten. Ringla den över melonerna. Strö över ytterst lite flingsalt. Servera med balsamvinäger vid sidan av.
Farrosallad med libakrutonger
En vacker och fräsch sallad där mycket går enkelt att förbereda. Farro är en av världens äldsta vetesorter som är jättegod och enkel att koka hel tillsalladen.
Räcker till: cirka 10 personer på buffé
Tid: cirka 30 minuter
2 pitabröd, helst tunna libabröd
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
flingsalt
lite färsk timjan, gärna backtimjan
2 krm rökt paprikapulver
250 g farro eller helt matvete
2 knippe rädisor, gärna avlånga
ca 70 g sköljd babyspenat
saft av citron
flingsalt
Sätt ugnen på 200°. Riv eller hacka vitlöksklyftan och rör ihop med olja, flingsalt, timjan och paprikapulver. Bryt bröden i grova bitar direkt på en plåt. Pensla med kryddoljan. Rosta i mitten av ugnen tills de börjar få gyllene färg i 5-10 minuter. Låt svalna på plåten.
Koka farro eller matvete enligt anvisning på förpackningen. Skölj i kallt vatten. Ansa och skölj rädisorna. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg.
Dag 2: Häll ut spenaten på ett serveringsfat. Strö över farro. Ringla över lite olivolja och citronsaft. Toppa med pitakrutonger och rädisor. Strö över lite flingsalt.
Kanske vill du hellre göra det ännu lite enklare och bara servera en härligt blandad grönsallad på ett stort fat? Ja, men det går ju också bra! En dijonvinägrette passar bra till. Salta mandlar är knaprigt och gott att strö över.
Marinerad biff med béarnaisedressing
Köttet ska helst tillagas dagen före servering. Det blir bäst om det är rumsvarmt när det steks. Köp gärna svenskt naturbeteskött.
Ingredienser:
4 skivor entrecote eller utskuren biff (à ca 200 g)
smör och majsolja
salt och svartpeppar
Marinad:
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1 dl olivolja
rivet skal och saft av 1 citron
2 msk finhackad bladpersilja
1 msk råsocker- eller strösocker
1/2 tsk salt
svartpeppar
Stek köttet i omgångar i smör och olja på hög värme i ca 2 minuter på varje sida beroende på köttets tjocklek (medium rare). Salta och peppra väl. Ta upp dem och låt svalna helt. Rör ihop marinaden. Lägg köttet i en form och täck med plastfilm, eller lägg det i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Lägg i kyl till nästa dag, eller i minst 6 timmar. Vänd köttet ett par gånger. Hit går det bra att förbereda.
Dag 2: Ta upp köttet ur marinaden och skiva det tunt. Lägg upp på fat.
Béarnaisedressing
Dressingen kan göras 1-2 dagar i förväg. Har man inte lust att ta sig tiden att arbeta med dressingen, så kan man köra snabbvarianten genom att röra ihop 1 burk färdigköpt béarnaise av god kvalité med 1 burk crème fraiche. Smaka av med salt, peppar och några droppar vinäger.
Cirka 3 dl:
Ingredienser:
3 schalottenlökar, finhackade
2 msk smör
1 tsk torkad, smulad dragon
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1 dl torrt vitt vin
1 tsk färska blad av dragon
1 1/2 dl matolja
1 dl crème fraiche
salt och vitpeppar
ev lite extra vinäger
Skala och finhacka löken. Fräs den med dragon i smöret i en liten kastrull i ett par minuter utan att den får färg. Häll på vinägern och låt den koka in nästan helt. Häll på vin och reducera till hälften. Dra åt sidan och låt svalna. Koka upp vatten i en liten kastrull. Lägg i ägget och koka det i 1 min. Knäck och gröp ur ägget i en mixer. Sila i den lilla vätska som är kvar från lökkoket, tillsätt även 1 msk av löken samt färsk dragon. Kör igång mixern och häll i oljan i en tunn stråle medan maskinen är igång. Häll över i en bunke och handvispa ner crème fraichen. Smaka av noga med salt, peppar och ev lite extra vinäger.
Jordgubbar ska det vara på sommarbuffén! Det är sen gammalt ju!
En enkel dessert är att marinera jordgubbar i cointreau och rosmarin. Funkar lika bra till en buffé som på midsommarbordet. Servera med lättvispad grädde, eller tillsammans med glassfluffet nedan.
4-6 portioner:
1 liter jordgubbar
1 vaniljstång
1/2 dl cointreau
1 msk finhackad, färsk rosmarin
tunna skalremsor och saft av 1 tvättad apelsin
2-3 msk råsocker
Noppa och halvera jordgubbarna, lägg dem i en bunke. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Rör ihop cointreau med hälften av vaniljfröna (resten sparas till fluffet), rosmarin, skal och saft av apelsin samt råsocker i en skål. Slå lagen över jordgubbarna och låt dra i minst 15 minuter, men gärna i flera timmar.
Glassfluff
2 dl vispgrädde
1/2 liter halvtinad vaniljglass av god kvalité
Vispa grädden mjukt fluffig med de återstående vaniljfröna. Vispa glassen mjuk och rör ner grädden. Servera jordgubbarna med fluffet.
Ganska mätta nu va?
En kaffe, grappa och en liten chokladbit på det så går nog alla gäster hem glada och nöjda.
Det finns hur mycket fint som helst att hitta på att fira så här års men Mors dag är ändå en traditionell, klassisk dag som har sin givna plats i almanackan. Längtan efter att få stanna upp och njuta lite extra av varje stund sköljer över mig något kolossalt varenda försommar. Att få insupa hägg- och syrendoft och bara följa en fjärils vindlande färd genom trädgården. Att kliva ut i morgondaggen och känna gräset mellan tårna med kaffemuggen i handen, eller bara blunda och höra barnen på gatan som busar och gräsklipparna som surrar hos grannarna. Man får inte glömma de där små stunderna i det lilla, som egentligen är självaste essensen av livet i sig självt väl?
Så låt mamma/mor/svärmor njuta av våren denna dag. Bjud henne en vårig middag. Meny och recept nedan.
Mors meny:
Zucchiniråraka med lax
Öppen lasagne med ramslökspesto och grön sparris
Rabarber med smulor
Förbered middagen så här:
Förrätt: Förbered tillbehören. Riv zucchini. Skala och lägg potatis i kallt vatten, men riv precis när de ska stekas.
Varmrätt: Ansa sparrisen. Skiva svampen. Gör peston.
Dessert: Tillaga rabarbern. Gör smulorna.
Zucchiniråraka med lax
Räcker till: 2 portioner eller till 4 som förrätt Tid: cirka 20 min.
1/2 zucchini
400 g potatis
smör och neutral rapsolja
salt och nymald svartpeppar
Tillbehör:
1 liten rödlök
ett par, tre dillvippor
1 citron
4-8 skivor gravad lax
smetana eller crème fraiche
Skala och finhacka rödlöken. Hacka dillen. Skär citronen i klyftor. Riv zucchinin grovt på rivjärn och krama ur den väl. Skala och grovriv potatisen. Krama ur den väl och blanda med zucchini. Hetta upp en till två stekpannor på medel- till hög värme. Lägg i en rejäl klick smör och lite olja. Stek 4 stora eller 8 mindre rårakor i omgångar i 2-3 minuter på varje sida. Lägg i nytt smör och olja emellan. Servera rårakorna nystekta och frasiga med lax, crème fraiche, rödlök och citron att pressa över.
Öppen lasagne med sparris, ramslökspesto och ricotta
Ramslöken blandas med spenat för att det inte ska bli för tuff löksmak. Finns inte ramslök, använd ruccola eller basilika.
Räcker till: 4 personer Tid: cirka 20 minuter
ca 350 g färska lasagneplattor
500 g grön sparris
ca 250 g portabellosvamp
smör till stekning
ca 150 g g ricottaost
finrivet skal av 1 liten citron
salt och svartpeppar
Ramslökspesto:
50 g ramslök
1 vitlöksklyfta
60 g färsk spenat
1 dl pinjenötter
1 1/2 dl parmesanost
ca 1 1/2 dl olivolja
salt och peppar
Bryt ramslöken grovt. Skala vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienser till peston väl. Späd med olja till lagom konsistens. Bryt av nedersta grova delen på sparrisen. Koka i saltat vatten i 2-3 minuter tills den är mjuk men med motstånd. Skiva svampen. Hit går det bra att förbereda.
Värm gärna tallrikarna i 50° varm ugn i ca 20 minuter. Smörstek svampen. Riv eller pressa över vitlök på slutet. Salta och peppra. Skär lasagneplattorna i åtta lagom långa bitar om de är långa i sin förpackning. Koka upp rikligt med väl saltat vatten. Koka lasagneplattorna mjuka men al dente. Lägg gärna i sparrisen precis på slutet så att den blir varm. Lägg upp två lasagneplattor på varje tallrik. Lägg i sparris och svamp. Klicka på en klick ricottaost och lite pesto. Vik över lasagneplattorna litegrann. Toppa med extra pesto och citronskal. Dra gärna några tag med svartpepparkvarnen. Salta lätt och ringla över lite olivolja.
Rabarber med frasiga smulor
400 g rabarber
ca 2 cm färsk ingefära
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Smulor:
1 1/2 dl havregryn
2 msk vetemjöl
1/2 dl hackad sötmandel
1 dl ljust muscovadosocker
1 krm flingsalt
3 msk smör
Blanda de torra ingredienserna till smulorna. Smält smöret i en panna. Fräs smulorna i smöret under omrörning på svag- till medelvärme i 5-10 minuter så att de får fin färg. Häll upp på t ex en plåt och låt svalna. Skär rabarbern i 3-4 cm breda skivor. Skala och skär ingefäran i tunna stickor. Lägg rabarber och ingefära i en kastrull med 2 dl vatten. Koka i ca 3 minuter. Rör försiktigt i socker och låt smälta, det är fint att rabarbern får behållas i hela bitar. Smaka av sötman. Låt svalna. Vispa grädden lätt. Servera rabarbern ljummen eller kall med vispgrädde och smulor.
Smaklig spis!
Nu är gatorna sopade, och det luktar vår! Jag kan inte säga doftar vår, för doften kommer lite senare. Gatusopslukten är liksom inte bara en helt angenäm doft, den är liksom lite fadd och dammig, men på ett sätt också underbar då det är ett så tydligt vårtecken och en barndomsdoft i varje fall jag aldrig glömmer. Det var just då hopprep, twistband och cyklar åkte fram. Söndagsfika dukades upp i solvarm veranda och katterna rullade sig förnöjsamt runt ens fötter.
Mitt i detta, då naturen just vaknar till liv, då kommer påsken. Det är ju helt underbart! Pastellfärger, rosablommande kösrsbärskvistar och stramt solljus. Då åker jag till Skåne och plockar de första späda nässlorna till soppa, spanar efter ramslök i Österlenskogen, gör årets första besök i Kåseberga för att köpa sill till påskbordet och plockar in gulblommande kvistar av forsythia.
Det räcker egentligen helt bra så för min del, men det är klart att påskäggen ska letas efter, pavlovakransen bakas https://www.malinlandqvist.se/recept/pavlovakrans
och den kokta, vita sparrisen med hollandaisesås avnjutas med ett glas Grüner Veltliner från Österrike. Eller för den som är mindre traditionell, väljer kanske att servera sparrisen med brynt kaprissmör. https://www.malinlandqvist.se/recept/vit-sprris-med-brynt-kaprissmor
Har rapsen börjat kika upp så tjyvar jag faktiskt lite späda rapsskott från åkern (förlåt snälla bonden Lennart), det blir så speciellt god sallad med sin lätta senapssmak i lite fet stil. Här finns alla påskrecept! https://www.malinlandqvist.se/kategori/pask
GLAD PÅSK!
Vad gör man när allt sätts på ända av en pandemi? Man öppnar sitt fönster och startar en kiosk. Det är ju en tid vi alla kommer att minnas, och ska man vända det till något positivt så tycker jag att människor blir snällare. Inte en dag för sent ju. Att börja visa hänsyn i stort och smått. Jag bor i ett villaområde utanför Stockholm, och precis som på alla andra platser är det tyst och stilla nu, just som det behöver vara för att vi ska få bukt med coronasmittan.
I ett litet rum i vår källare har jag lager till webshoppen. Att öppna ett fönster och sätta sin IZettle på ON är ju inte så svårt. Tänkte inte att det skulle bli sååå roligt och trevligt, och att jag skulle få lära känna grannar som man knappt visste fanns. Någon kom med ägg från sina höns och en annan med en finfin scoby till kombucha. Underbart. TACK! Så ljuvligt att se alla sippa på lite varm äppelglögg med 2-meters avstånd och diskutera huruvida en stekgryta ska ha ett eller två handtag, ifall en kopp ska ha tunt eller tjockt gods och vad man använder en slicer eller spiralizer till.
Kiosken är fullproppad med smågodis för kökstokiga! Tänger, stekspadar, diskborstar, droppkorkar och allt annats om finns i webshoppen. Lite julblommor och annat står också och väntar på att bli omhändertagna. Söndag 20 december håller vi öppet igen mellan 13.00-17.00. Följ oss gärna på Instagram där det också står. Varmt välkomna!