Jag har en ny passion! Det är tack vare den duktiga matkommunikatören Anna Lind Lewin som jag hamnat i denna ljuvligt söta värld. Hon, tillsammans med Lotta Fabricius, jobbar hårt och intensivt för binas bästa genom https://svenskabin.se, och under en lång, härlig frukost i somras peppade Anna mig att gå en utbildning till honungssommelier. Efter lite (eller ganska mycket faktiskt 😌) funderingar så tog jag tåget från Stockholm till Bologna på en vindlande sensommarfärd genom Europa.
Italienarna har en lång tradition inom honungssensorik, genom att de med öppna sinnen tittat, doftat, smakat, analyserat, diskuterat och... tävlat om bästa honung. Genom https://www.beesources.com/en kan man lära sig just detta. "The Italian National Register of Experts in the Sensory Analysis of honey" är en organisation som säkerställer och gör kvalitativa bedömningar av honungen som produceras i Italien. I Sverige finns det ingen motsvarighet, utan här är man hänvisad till honungsanalyser utförda i laboratorium (vilket de även använder sig av i Italien, bland annat för att se vad bina pollinerat för blommor). I Sverige är det bara någon eller ett par personer som gått denna utbildning, medan flera har medverkat i deras onlinekurs där man får en bra liten grund i hur man analyserar honung. Jag ville gärna fördjupa mig ordentligt så under en vecka gick jag steg 1 (av 2) i denna honungsutbildning.
Flera deltagare höll bin och ville lära sig i detalj om olika honungssorter, till exempel för att kunna börja hålla provningar på sin egen bigård. Några arbetade på sensoriska laboratorium och behövde de mänskliga verktygen (öga, näsa & mun) för att kunna jämföra sina tester, då många kämpar med fusket inom honungsframställning. En tjej driver en bigård med sin pappa i Litauen, och de framställer alla möjliga fina produkter av honung och vax. Sen var vi också flera som kommer från mat- och vinvärlden. Anthony har just startat en väldigt fin shop där han säljer honung från hela Storbritannien https://www.honeycombers.co.uk medan Smaragda från Grekland har matlagningskurser och kulinariska vandringar i Tessaloniki https://www.eatandwalk.gr/about/. Någon annan ville ställa om helt och börja framställa hudvårdsprodukter med honung, medan Alex är delägare i ett företag i Tanzania som vill skapa arbetstillfällen för lokalbefolkningen lika mycket som de vill producera god honung, detta gör de genom trädodlingar. Här kan du läsa mer: http://upendoagri.com/about-us/. För egen del blir det ett fantastiskt, nytt verktyg genom ny kunskap. Det är också en viktig pusselbit inom hållbarhetsarbetet. Min tanke är att kunna hålla honungsprovningar, utbilda biodlare inom den sensoriska delen och försöka bidra så gott jag kan för att lyfta honungen på olika vis... Ja, vi får se vad det blir. Men möjligheterna känns underbart många!
Nu gäller det att fortsätta att prova och prova, dofta och smaka. Inte minst av våra egna, svenska honungssorter som kommer från en väldigt annorlunda botanisk flora än de från södra Europa. Det är en ny smakvärld som har öppnat sig. Och jag har bara börjat. I det helt färska numret at Allt om Mat https://www.expressen.se/alltommat/ berättar jag mer om detta, med en honungsprovning ni kan testa med svenska ostar och drycker till.