Påsktid ger vårkänslor!

 

Nu är gatorna sopade, och det luktar vår! Jag kan inte säga doftar vår, för doften kommer lite senare. Gatusopslukten är liksom inte bara en helt angenäm doft, den är liksom lite fadd och dammig, men på ett sätt också underbar då det är ett så tydligt vårtecken och en barndomsdoft i varje fall jag aldrig glömmer. Det var just då hopprep, twistband och cyklar åkte fram.  Söndagsfika dukades upp i solvarm veranda och katterna rullade sig förnöjsamt runt ens fötter.

Foto: Sanna Blåvarg

Foto: Sanna Blåvarg

 

Mitt i detta, då naturen just vaknar till liv, då kommer påsken. Det är ju helt underbart! Pastellfärger, rosablommande kösrsbärskvistar och stramt solljus. Då åker jag till Skåne och plockar de första späda nässlorna till soppa, spanar efter ramslök i Österlenskogen, gör årets första besök i Kåseberga för att köpa sill till påskbordet och plockar in gulblommande kvistar av forsythia.

Det räcker egentligen helt bra så för min del, men det är klart att påskäggen ska letas efter, pavlovakransen bakas https://www.malinlandqvist.se/recept/pavlovakrans

och den kokta, vita sparrisen med hollandaisesås avnjutas med ett glas Grüner Veltliner från Österrike. Eller för den som är mindre traditionell, väljer kanske att servera sparrisen med brynt kaprissmör. https://www.malinlandqvist.se/recept/vit-sprris-med-brynt-kaprissmor

Foto: Sanna Blåvarg

Foto: Lina Eriksson

Har rapsen börjat kika upp så tjyvar jag faktiskt lite späda rapsskott från åkern (förlåt snälla bonden Lennart), det blir så speciellt god sallad med sin lätta senapssmak i lite fet stil. Här finns alla påskrecept! https://www.malinlandqvist.se/kategori/pask

GLAD PÅSK!

2021-03-30