Honungsensorik? Vadå? Hurdå?
När man tänker efter, medge att det egentligen inte är så konstigt att honung smakar olika beroende på växternas ursprung? Det är lite som med vin, där druvsort, terroir och väderförhållanden ger vinet dess typiska karaktär. Eller som med äpplen, att musten från ett Aromaäpple smakar helt annorlunda än den av Gravensteiner, det kan nog även de flesta relatera till. Honung har vi däremot inte pratat lika mycket om - att det även här är stora skillnader.
https://www.di.se/nyheter/sota-bisysslan-ska-bli-blomstrande-affarside/
Honung
Honung produceras helt av bina själva. Av nektar och pollen från olika blommor och andra växter. Honungen består av fruktos, druvsocker, enzymer, vitaminer, mineraler mm. Genom att bina pollinerar på olika växter och blommor så får honungen väldigt olika karaktär. Pratar man om sorthonung så måste honungen innehålla minst 50% pollen eller nektar från en specifik växt eller blomma. Det kan i Sverige till exempel vara raps eller ljung.
Skörd
I Sverige skördas honungen ofta 2-3 gånger per år. Den tidigaste honungen, primörhonungen, skördas i juni (lite beroende på var i Sverige och hur vädret varit), sommarhonungen i juni och sensommarhonung i augusti, ibland in i september. Många väljer att hoppa över den första skörden för att lämna den honungen åt bina själva. Honungen ändrar karaktär beroende av skördetid, detta för att bina pollinerat på olika sorters blommor.
https://alltommat.expressen.se/artiklar/matkreatoren-dags-for-honungen-att-steppa-upp/
Primörhonungen består ofta av maskros och raps men kan även vara honung från tidiga ängsblomster, äpple eller päron.
Sommarhonungen kan till exempel vara lind, hallon, klöver och skogshonung (som lingon, blåbär mm).
Sensommarhonungen är ofta ljung men även honungsdagg, hallon, klöver och lind.
Icke-svensk honung och fusk
I andra länder är det förstås även andra växter som avgör vad honungen får för karaktär. Annan flora och fauna ger annan honung. Den mörka, mustiga kastanjehonungen med sin bittra karaktär finns inte alls hos oss, precis som den populära akaciahonungen som vi importerar mycket av. I Sverige innehåller honungen mycket druvsocker vilket gör att den kristalliserar snabbare, därför säljs oftast den svenska honungen ympad och rörd som fast honung (se bild nedan). Längre söderut kommer den oftare från blommor med högre innehåll av fruktos och då kan honungen hålla sig flytande riktigt länge. Tyvärr fuskas det helt förfärligt med den importerade honungen, inte minst den ofta väldigt billiga "icke EU-honung" som då ofta kan innehålla en ytterst liten mängd äkta honung medan resten är fruktos som är framställd på kemisk väg och smaksatt så bra så att vi faktiskt tror det är honung. Detta gynnar inte vår biologiska mångfald överhuvudtaget!
Doft & Smak
En rapshonungs doft och smak kan man tänka ska dofta av just raps, men den har ofta en väldigt svagt doft som inte helt sällan drar åt fermenterade grönsaker som surkål. Jämför man den med ljunghonungen så har man en helt annan stil som kan dofta kryddigt med bränd karamell och där honungen har en djup smak av torkade fikon och bittermandel. Doftar man på lindhonungen å sin sida, så sprider den en rejäl puff av eucalyptus! När man slungar lindhonung kan man bli lätt tårögd av den skarpa mentoldoften. Så, det är stor skillnad på honung och honung. Att kombinera olika sorters honung med olika ostar, desserter eller att välja specifika honungar som smaksättare är väldigt spännande. Helt beroende på vilken honung du väljer. Läs mer här om du vill:
https://alltommat.expressen.se/artiklar/honungsskola-sa-matchar-du-honung-med-ost-och-dryck/
Terroir
Liksom i vinvärlden påverkas honungens karaktär av sitt botaniska ursprung. En ljunghonung från västkusten får helt säkert en annan doft och smak än sin kompis från Norrland. Är det växter från havsnära områden, en takodling i innerstaden eller från djupaste skog kommer även detta att spela roll för slutprodukten.
Vill du lära dig mer?
Kontakta mig så kan jag ordna en honungsprovning. En kul aktivitet på arbetsplatsen eller för ett gäng vänner.