Göra Gott - För alla unga miljöhjältar
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Nu är den nya boken klar! En viktig bok. För det går verkligen att göra skillnad för miljön hemma i ditt eget kök. Ganska enkelt faktiskt. Det första man kan börja med är att sluta slänga mat. I bokens faktadel, skriven av min medförfattare Victoria Voss, kan du lära dig allt om hur mycket som slängs och hur vi kan hjälpa till att vända denna negativa trend. Är just det kanske höstens första utmaning till familjen? Det bästa är att ni kommer att spara pengar, och komma nya maträtter ni inte visste fanns ens!
Säsongsfrukt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Äta i säsong är en annan sak vi behöver bli bättre på. Det går inte att tänka att vi ska frakta mat över halva jordklotet för att vi vill att allt ska finnas tillgängligt hela tiden. Vänd på det! Tänk att just få LÄNGTA efter de första jordgubbarna. Eller att få frossa i plommon just när de är som allra finast. Det är ganska magiskt. Lite som med sommaren kanske, att ett litet vemod infinner sig när det tar slut, men sen kommer det ju igen, och igen....
Linsbolognese - en typiskt bra vardagsrätt!
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
I webshoppen finns en väldans bra burk från Kilner att fermentera i http://www.malinlandqvist.se/shop/fermenteringsburk. Många av er som har köpt, eller vill köpa den har efterfrågat ett recept på surkål som är anpassat för burken. Den rymmer hela 3 kg vitkål! Först tänkte jag att det inte kunde vara möjligt så jag provlagade om den ett par gånger, men jodå. Banka, slå och krama din kål så kommer du se att det går i hur bra som helst. Och med plats för både vätska och luft ovanför. Burken har den smarta ventilen så att du slipper lufta burken, och porslinstyngder att lägga på grönsakerna så att de håller sig under vätskan. Lycka till!
Tänk på att biodynamiska råvaror är mycket bättre till fermentering än övriga, då de vuxit och behandlats på ett naturligt sätt. Detta främjar fermenteringen. Om man inte får tag i det så välj i varje fall ekologiska råvaror.
Surkål till en stor Kilnerburk:
3 kg vit- eller rödkål (helst biodynamisk men absolut ekologisk)
2 äpplen (biodynamiska eller ekologiska)
45 g salt utan jod (cirka 3 msk)
1 - 1 1/2 msk hel kummin
Och för den som vill addera lite mer kryddor är detta passande kryddor:
2 tsk fänkålsfrö
6 torkade enbär
1 tsk torkad timjan
10 vitpepparkorn
Gör så här:
Se till att händer, bunke, arbetsredskap och Kilnerburk är absolut rena. Lägg gärna Kilnerburken i kokande vatten i ett par minuter för säkerhets skull. Skär bort eventuella skador på kålen. Skiva kålen så tunt som möjligt. Jag använder mandolin så mycket det går men finstrimlar bitar som lossnar med kniv, mittstocken slänger jag. Det går även bra i en matberedare eller för den delen att grovrivna kålen på rivjärn. Grovriv äpplena. Blanda alla ingredienser i en riktigt rymlig bunke (jag tog en rostfri gryta då jag inte har en så stor bunke). Varva att krama och banka kålen. Jag tog en mortelstöt men det går även med t ex en potatisstöt eller kavel. Eller använd knytnäven. Stöt och krama om vartannat i 10-15 minuter. Jag låter den stå i cirka 15 minuter nånstans i mitten för att få laka ur sig vätskan mer. När kålen vätskat sig riktigt väl, har blivit mjukare och nästan lite transparent så är det dags att packa ner den i burken. Ta lite i taget. Packa kålen extremt väl och tryck till. Fortsätt så tills allt är i. Fyll på med vätskan så att den täcker kålen med ett par centimeter. Lägg på tyngderna. Sätt på locket. Häll vatten i cirka 2/3 i den lilla vattenbehållaren och fäst den uppe på locket. Ställ kålen i ett mörkt utrymme i rumstemperatur. En påse över burken funkar bra. Eller ställ in den i ett skåp, men glöm inte att titta till den då och då. 10 dagar - 2 veckor brukar vara lagom. Det kommer bubbla och jäsa som tusan i början. Med ventilen som hör till Kilnerbehållaren behöver man inte lufta burken, men är man nyfiken kan man ju göra det ändå… Förvara burken i kyl när den är färdig.
Det är mycket kummin i min surkål, det kan man reglera lite som man själv vill. Det är även gott att tänka lite annan kryddning, som till exempel:
2 tsk fänkålsfrö
6 torkade enbär
1 tsk torkad timjan
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
Hur mår du så här i början på det nya året? Det nya decenniet till och med!
Jag har egentligen inte funderat så mycket kring att det skulle bli ett nytt decennium, men nu när det är här så känns det så otroligt rent, friskt och skönt på något vis. En gryende, obrukad epok. Jag har trivts fint med 10-talet, men det är något med att 20-talet låter så mjukt. Kanske kopplar jag det till ”det glada 20-talet” hundra år tillbaks i tiden, dit jag har en romantisk bild av att jag hade passat in så bra.
Här och nu i början av januari 2020 så är det alls ingen skillnad på vad jag är sugen på att äta så här års från tidigare år. Med nytt år så kommer alltid ett enormt sug efter mat med massor av klorofyll, vitaminer, fullkorn, mineraler och råvaror som ger en hälsoboost åt kroppen. Egentligen så är jag för det mesta sugen på mat som är mullig och gärna förankrad i medelhavsområdet. Pasta, örter, olivolja. Varmt, ”goffigt”, gärna tomatbaserat. Inget fel med det, men för mig är det lätt att äta för mycket snabba kolhydrater allt för ofta. Kroppen mår faktiskt bättre av mer fullkornsbaserade, långsamma kolhydrater, av flera anledningar. Jag jobbar mycket som mat-och propsstylist åt Den Okinordiska Maten https://okinordiskamaten.se och har blivit inspirerad att i varje fall försöka både äta och leva lite mer utifrån deras devis. På Okinawa blir man äldst i världen av en anledning. Lev lite mer som dem och ät lite mer som dem, men på nordiskt vis. Svårare än så är det inte och det känns så sjysst. Inga dieter eller kosttillskott, bara lite sunt förnuft och att ta hand om sig lite extra. Detta är inte ett sponsrat inlägg.
Hur gör jag hemma hos oss då?
Först laddar jag upp med en ny, stor burk med blandade nötter, frön och torkad frukt. Både salta och naturella nötter blir gott, särskilt ihop med den söta frukten. Den går barnen och tar sig en slev av när de kommer hem från skolan. Perfekt! Sen fyller jag kyl och frys med rotfrukter, citrusfrukter, ingefära, gurkmeja, spenat, grönkål, frysta ärter och bär. De använder jag på söndagskvällen då jag gör en rejäl omgång juice i juicecentrifugen. Den räcker i ett par dagar då jag gör ny, eller väntar till helgen. Jag är alldeles för morgontrött för att göra juice på morgonen. I kylen ställer jag även birchermüsli eller liknande som jag rör ihop på kvällen. Ofta tar jag naturell kvarg, yoghurt, havregryn, lite vaniljfrön och linfrön. Rör ihop, lägger i över den i några glas och toppar med frysta bär. På med lock och nästa morgon är det bara att äta. Laddad med bra frulle så känns det okej att äta lite vad som blir på lunchen.
Till middag försöker jag hålla det så grönt som det bara är möjligt. Just inför en ny termin brukar jag vara rätt så taggad att tillsammans med familjen göra upp lite matschema och beställa hem råvaror. Nu ska vi testa att ha varsin matlagningsdag, hoppas det funkar! Då är det ännu skönare att ha allt hemma redan.
Pasta med broccolipesto
4 portioner:
400-500 g pasta, gärna orchiette eller trofie
(eller linspasta)
250 g färsk broccoli
1 vitlöksklyfta
1 dl melonkärnor eller pinjenötter
60-70 g färsk, sköljd spenat
1 1/2 dl finriven parmesanost
2 dl olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Koka upp rikligt med väl saltat vatten till pastan. Ansa och plocka under tiden buketter av broccolin. Skala vitlöksklyftorna. Mixa broccoli, vitlök och melonkärnor till fina smulor. Tillsätt spenat och ost. Mixa och häll under tiden i olivolja succesivt tills det är en fin konsistens. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan. Servera med pesto och gärna extra ost.
Polenta med tomat- och svampragu
Hela min familj älskar verkligen polenta. Ofta får man den serverad stekt i bitar här i Sverige, men den åts från början som en fattigmansrätt i Italien. Till den här rätten väljs en sort som ska koka cirka 5 minuter (till exempel Saltå Kvarn), kolla på paketet så att den sort du köpt inte ska koka upp emot 45 minuter.
4 portioner:
2 portabellosvampar
1 ask körsbärstomater (250 g)
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 näve färsk oregano eller basilika
salt och peppar
Polenta:
13 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk olivolja
3 dl polentagryn
2 msk smör
2 dl färskriven parmesanost
ca 1 dl mascarponeost (kan uteslutas)
salt
rostade pinjenötter
Skär svampen i små bitar. Halvera tomaterna. Skala och finhacka vitlöken. Fräs svampen i oljan i 3-4 minuter. Tillsätt vitlök, tomater och oregano. Låt puttra ihop i ett par minuter. Häll på 1 dl vatten och låt puttra ihop lite till. Salta och peppra. Dra åt sidan. Koka upp vatten med buljongtärning och olja i en rymlig kastrull. Häll i polentagryn under kraftig vispning. Koka upp och låt sjuda under vispning i cirka 5 minuter. Tillsätt smör, parmesan och mascarponeost. Smaka av med salt. Servera polentan med svampen. Toppa med rostade pinjenötter.
Under receptfliken på hemsidan hittar ni massa fler recept på grön, hälsosam mat för hela familjen. Jag lovar också att närmsta veckorna fylla på med fler recept där.
Och vad vore väl livet utan lite sött?
Trevlig början på det nya årtiondet!
Jag skulle verkligen inte vilja kalla mig själv för en ”yogi”, men för många år drog en god vän med mig på Kundaliniyoga hos fantastiska Sophia www.breathe.se Det var då för mig ett underbart sätt att en gång i veckan få en egen stund bort från småbarn och mycket jobb. En whiplash senare skulle så småningom få mig att pausa då nacken inte gillade yogan just då.
För ett par år sedan lockade en vän med mig på en yogaresa till Grekland, med inriktningen lite mer åt medicinsk- och yinyoga.
En annan fantastisk yogainstruktör, Maja Åström, som har www.yosyoga.se med sin syster Elin, höll i denna fantastiska vecka på Zakynthos.
Då detta var den absolut i särklass finaste ”ego-boost” jag gett mig själv så är jag nu tre år senare tillbaka på samma ställe, med samma ljuvliga yoga. Denna gång fick jag dessutom som bonus med mig min kära vän Lotta Seipel som jag drev restaurang Format med, och vi drev även cateringfirma med under många år.
Vi befinner oss på ön Zakynthos, hos Maria & Dionysos som sedan många år driver det utomordentligt välskötta Daphnes Villas http://www.daphnes-zakynthos.com Maria är från Sverige men har bott här i över trettio år. I området finns det tio fina hus med eget kök att hyra i olika storlekar. Vad jag tror att jag gillar allra mest är den omsorgsfullt familjära känslan, den avspända stämningen, samtidigt som det är super-rent och fräscht. Med havet, små tavernor och storslagen natur runt knuten, så är detta precis vad jag önskar av ett fint resmål.
Men sen kom vi till det där med paradiset…
Som den matmänniska jag är så landar jag inte helt mjukt om inte maten är hundra. Här kan man självklart köpa de finaste lokala grönsakerna och ostarna, men man behöver heller inte traska många meter för att få en extraordinärt god Grekisk sallad, friterade zucchinibollar, filobakad feta med honung eller grillad bläckfisk på den lilla strandrestaurangen.
Hur blev en fylld fralla till exempel spännande? Jo, genom att gröpa ur den och fylla hålet med den ljuvligaste tomatsallad. Typ så här:
Foto: Lina Eriksson
Fyllda frallor
Räcker till: 2 personer
2 stora frallor, gärna lite grova
300 g tomater
3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
100 g färsk spenat
1 vitlöksklyfta
1 fetaost (150 g)
1 dl oliver, gärna Kalamata
1 tsk torkad oregano
Skär av toppen på frallorna och gröp ur det mesta av inkråmet. Finhacka tomaterna. Rör ihop med olja, vinäger, salt och peppar. Rör om. Fräs spenaten i lite olja. Riv i vitlöken. Salta och peppra. Fördela spenat och tomathack i bröden (ringla över den vätska som bildats). Bryt över fetaost. Toppa med oliver och torkad oregano. Ringla eventuellt över lite extra olja.
Och en risotto ska väl ändå inmundigas i Italien ändå? Krämigt len och med massor av parmesan.. Jo, det är i och för sig rätt så svårslaget. Här på Zakynthos gör de något helt annat. Och säkerligen på olika vis. Vad jag ätit är ett tomatris med massor av spenat. Inte på något vis likt Italienarnas sätt att tillaga riset på, men underbart gott. Recept här: http://www.malinlandqvist.se/recept/spenat-och-tomatris
Foto: Lina Eriksson
Sen har vi ju det där med sött och salt. Här i form av inbakad feta serverad med honung. http://www.malinlandqvist.se/recept/inbakad-fetaost
Suck, vad gott!
Eller några enkla plock.
- Rosta lätt mortlade fänkålsfrön i en torr panna. Blanda eventuellt med lite torkade lavendelblommor. Strö det över fetaost. Till detta dammar vi av den gamla vitvinsklassikern Retsina, med sin kraftfulla smak av kåda. Drick det iskallt till melonen och det kommer att sjunga i munnen!
- Rör ihop 3 dl passerade tomater, 1/2 dl olivolja och en gnutta socker. Salta och peppra. Riv i 1 vitlöksklyfta. Vänd ner 1 burk skölja, stora, vita bönor. Repa över timjan. Servera med ett gott bröd.
- Rucola, torkade fikon, rostade pinjenötter och en Grekisk hårdost (t ex Kefalograviera) blir till en ljuvlig sallad. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra.
Men det jag tror att jag lägger närmast hjärtat när jag åker hem blir nog ändå de krämiga äggen i tomatsås. Som vi fick tillagat åt oss av en man som bodde på stranden. Han kokade tomatsåsen (som vad gjord på färska bifftomater) länge, länge över öppen eld vid sitt lilla strandviste. Förresten, kolla in potatislagret!
Efter att tomatsåsen fått koka i ett par timmar tryckte han försiktigt och mycket omsorgsfullt ner botten av en soppslev i såsen och stjälpte försiktigt ner ett ägg i gropen som bildats. Bredvid kokade även en jättelik bläckfisk i saltvatten. Den skars sedan upp i bitar och marinerades i olivolja och citron.
Varma ägg i tomatsås
Cirka 4 portioner:
1 1/2 kg färska, röda, fina tomater
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 dl färsk, repad oregano
1 dl olivolja
2 msk tomatpuré
1 tsk ättikssprit (12%)
1 msk honung
6 ägg
salt och svartpeppar
Tomatsås: Skålla, skala och skär tomaterna i grova bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt koka med oregano i oljan i en gryta på svag värme i cirka 5 min utan att det får färg. Tillsätt hackade tomater, tomatpuré, ättikssprit, honung, salt och peppar. Låt puttra ihopunder lock i cirka1 timme. Rör om då och då. Smaka av sältan väl.
Ägg: Knäck ett ägg i taget i en kopp. Tryck ner en soppslev i tomatsåsen och häll försiktigt ner ägget i sleven. Tippa sleven så att äggen hamnar i såsgropen. Gör likadant med resterande ägg. Låt sjuda med lock utan att omrörning i 10-15 minuter beroende på hur fasta ägg som önskas.
Eller är det kanske ändå dessa som blev mina favoriter? Friterade, små frasiga "bollar" med krämigt mjukt innanmäte. http://www.malinlandqvist.se/recept/zucchinifritters
Ha en skön helg!
Kära rabarber,
du tittar opp så nyfiket nästan först av alla där i landet. Inte direkt blek och tanig, utan mer florouscerande och kaxigt kraftfull. Medan jag väntar på att de fina rabarberstjälkarna ska bli redo att skördas så köper jag ekologisk rabarber som är importerad från europa. Är man ivrig och vill ”kickstarta” tillväxten av sin egen så kan man sätta en hink uppochner över plantan tidigt på våren. Det blir som ett litet minidrivhus där inne, varmt och gott, och rabarbern växer fortare. Den blir blekare, men det är himla vackert tycker jag. Den kallas då för glasrabarber. Hur fint är inte det? Den blir just också lite glasartad.
Rabarber innehåller oxalsyra som en del kan vara lite känsliga mot. Tänk i så fall på att välja en sort med låg eller i varje fall medelhög oxalsyrahalt. En rabarbersort med för hög halt ger heller inte särskilt god smak, det blir allt för surt och med sträv eftersmak. Och bladen då? Nej, de ska man passa sig för då de innehåller på tok för hög halt oxalsyra. Så passhög att det blir giftigt faktiskt. Den sura smaken i rabarber, som ju delvis är högst angenäm, kommer även från äppelsyra.
För mig är rabarber förknippat med försommar och paj på glasverandan i barndomshemmet. Men det för också tankarna till Lena Andersons fiktiva flicka Linnea som i boken ”Linnea planterar” så ljuvligt använder bladen som sydväst mot försommarens regnstänk eller för den delen som solskydd. Den där underbart romantiska bilden av rabarber har verkligen ovan nämnda författare (och tillika illustratör) fått att bli djupt rotad hos mig tack vare Linnea som ständig följeslagare under uppväxten.
Vad använder jag rabarbern till då, som matmänniska? Främst till paj, kakor och saft. Marmelad och chutney är också underbart, men personligen så tycker jag inte att den är något vidare till att använda i mat. Det är högst personligt, och jag vet att många älskar rabarber tillsammans med exempelvis kyckling.
Kompott, kokt av de första späda stjälkarna, det slår nog ändå allt annat! Gärna med helt tunt skurna stickor av färsk ingefära i. Eller, kanske är det ändå rabarber- och jordgubbssaften jag gör så fort jag kommit ner till landstället på Österlen. Startskottet för sommarlovet liksom. Jo, en sats flädersaft står samtidigt och mognar i kylen… Säsongerna kan man liksom inte råda över.
Rabarberns smakkompisar då?
Den lite tuffa, riviga ingefäran som jag nämnde ovan är oslagbart god ihop med rabarber. Färsk vanilj, mandel, mynta, kardemumma och jordgubbar är också klockrena kompisar.
Foto: Lina Eriksson
Men okej, så klart vi ska laga lite grejer nu.
Lycka till - och njut av din egenodlade - eller fin, köpt rabarber.
Malin
Foto: Lina Eriksson
Enkel rabarberpaj
En riktigt enkel och härlig paj att svänga ihop när det svämmar över i rabarberlandet. Eller egentligen när som helst, det går ju liksom hur bra som helst att köpa sig ett par stjälkar också!
4 portioner:
400 g rabarber
cirka1 dl rå- eller strösocker
Pajdeg:
175 g smör
1 tsk grovkrossad kardemumma
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
3/4 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skär rabarbern i cirka 1 cm breda bitar, skala den bara om den är grov. Lägg rabarbern i en vid kastrull med socker och 2 msk vatten. Låt koka ihop på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Rör om ett par gånger. Smaka av sötman och tillsätt eventuellt lite mer socker, men tänk på att pajdegen är ganska söt.
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Stöt kardemumman i en mortel. Rör ner kardemumma och resten av ingredienserna direkt ner i kastrullen med smält smör. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter, eller i fyra portionsformar. Tryck även upp en liten kant runt om. Fördela rabarberkompotten i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills den börjar få finfärg på kanterna. Låt svalna lite. Pudra gärna med lite florsocker. Servera med grädde, vispad eller ovispad.
Kyld rabarbersoppa med jordgubbar i, recept http://www.malinlandqvist.se/recept/kyld-rabarber-och-jordgubbssoppa
Foto: Joel Wåreus
Foto: Sanna Blåvarg
Är det okunskap om hur den vita sparrisen ska hanteras som gör att den inte köps i samma omfattning som den gröna? Eller tycker ni att den tar för mycket tid att pyssla med? Ok, det är ju inte så att man bara slänger ner den direkt i pannan eller på grillen som med den gröna, men herregud, smaken! Det är ju verkligen värt det lilla extra pysslet för att få njuta av denna fina, tidiga primör. Dessutom får det vara slut på att äta grön sparris mitt i vintern som fraktats från bland annat Afrikanska länder. Vi hjälper till att utarma deras jordar och vattenbestånd för att få äta träiga stackars gröna stänglar som knappast har mycket gemensamt med dem som vuxit på t ex Österlen eller på Gotland i maj och juni. Det må väl vara okej att äta grön sparris från södra och mellersta Europa när vi längtar som mest, men snälla vi alla, det får vi nöja oss med. Då är det bättre att vi hjälper dem att odla mer hållbara grödor.
Är jag gammeldags och sentimental när jag påstår att råvaror och maträtter vi fått längta efter för att äta i säsong faktiskt smakar så mycket godare?Jag råkar ha lyckan att få bo nära världens mysigaste mataffär http://garpes.se där jag köpte vit sparris idag.
Då kom jag på att jag tänkt skriva om den vita sparrisen en tid, då jag förstått att den är oförtjänt bortglömd hos oss. I Tyskland frossar man i vit sparris så här års. Jag tror att vi får köra en liten vit sparrisskola. Inte gällande näringsämnen och sådant, utan om hur den hanteras. Om ni undrar vad de A:n som ofta står på skylten vid den vita sparrisen står för så är det en storleksbenämning. AA eller AAA (då tre A är de tjockaste). Vit sparris är nämligen mycket god när den är tjock, medan den gröna då lätt blir träig.
Innan vi övergår till praktikaliteter så ska jag bara slå död på myten om att grön och vit sparris är samma sak. Den vita sparrisen växer under jord och ska kupas väl så att den inte utsätts för sol, annars kan den anta en violett ton som gör den besk i smaken (köp alltså inte vit sparris som är vackert lila). Grön sparris växer ovanför jord, men det är inte samma planta. De är väl kusiner eller syskon typ, men det alltså inte så att man låter den vita växa vidare uppåt för att sedan skörda densamma. Visserligen så stämmer det att den vita blir grön om den får växa vidare, men man äter den inte. Vill man läsa mer om den gröna så tipsar jag gärna om http://www.sparris.se där jag köper grön sparris när vi är i Skåne.De är väldigt duktiga odlare, och var tidiga med att börja odla sparris i Sverige.
Just ja, vi skulle ju ha en praktisk sparrisskola, nu ska jag inte göra utsvävningar om annat. Häng med och så kan ni väl ge den en chans? Anrätta och koka den utifrån min lilla guidning. Servera den som i Tyskland med en riktigt salt, lufttorkad skinka och en hollandaisesås. Eller varför inte med kokt, hackat ägg, fintärnat tomatkött och färsk körvel?
Vit sparris med brynt kaprissmör och mjukkokta ägg är ganska oemotståndligt också.Receptet finns här: http://www.malinlandqvist.se/recept/vit-sprris-med-brynt-kaprissmor
Foto: Lina Eriksson
Sen kan man ju så klart laga ungefär världens godaste soppa på vit sparris, receptet finns under receptfliken eller länk här bredvid: http://www.malinlandqvist.se/recept/vit-sparrissoppa
Bland mina recept hittar ni även recept med rätter på grön sparris att använda lite senare.
/Malin
Foto: Sanna Blåvarg
Lagom tills hösten gör sitt ordentliga intåg så landar boken Eat Good i bokhandeln. Här får man lära sig massor om hur vi ska äta för en hållbar värld, men även ur hälsoperspektivet, för att vi ska må bra. Jag fick den stora glädjen att ta fram recept till det här viktiga bokprojketet. Många har frågat mig hur vi egentligen gjorde. Vi författare träffades först mycket tillsammans med förläggare och redaktör på www.maxstrom.se kom själva på att göra boken, och satte ihop ett team de tyckte skulle stå för innehållet. Det är tillsammans med klimatprofessor Johan Rockström och Victoria Bignet som är doktorand på https://www.stockholmresilience.org som jag arbetat tillsammans med.
Jag tänkte att det skulle bli en riktigt svår utmaning att få ihop recept till en hel bok, men vet ni vad? Det var det inte alls! På riktigt. Nu vill jag bara fortsätta, att skriva fler kokböcker om hållbar mat.
Det vi gjorde var att vi tog fram liknande listor som fiskguiden.wwf.se, med grönt ljus för råvaror det är fritt fram att äta, gult ljus för de man bör tänka efter innan man äter och rött ljus för sådant man inte ska äta alls. Den gröna listan blev oväntat riktigt härligt lång så utifrån den tog jag sedan fram idéer till recept. Johan och Victoria granskade idéerna och gav mig input till vad som verkade som bra och mindre bra recept utifrån deras perspektiv. Så där höll vi på ett par vändor, och ytterligare i en vända efter att recepten var klara. Mycket hissades, och en del dissades. Sen fotade jag tillsammans med Wolfgang Kleinschmidt, med god assistans i köket av Kristina Valentin, mångårig medarbetare i provköket på tidningen Allt om Mat. Hon har även sett till att recepten fungerar som de ska när ni ska laga dem hemma.
Det är min del av boken – recepten alltså. Men faktadelen! Ni måste bara läsa. Lagom långa kapitel så att det man läser verkligen hinner sjunka in, grafer och tabeller som gör att man förstår ännu bättre. Vi har även flera sidor med ”Lathund” till hur vi kan äta både hälsosamt och hållbart.
Vi diskuterade mycket balansen i att vi vill uppmuntra till att det verkligen går att tänka om, utan att man ska behöva känna sig pressad och istället få klimatstress. Saklig information tillsammans med smarta tips och idéer.
Eftersom det är vardagarna många tycker är det svårast att få till så bjuder jag här på några sjyssta vardagsrecept. Så håll till godo!
VILL DU KÖPA BOKEN?
För den som vill köpa boken finns den nu i min webshop http://www.malinlandqvist.se/shop/eat-good där du även hittar andra böcker och kökstextilier. Shoppen kommer att fyllas på med användbara köksgrejer efter hand.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Zucchinispaghetti med grönkålspesto
4 portioner:
1 stor zucchini
ev rostade cashewnötter
färskriven parmesan
Pesto:
1 vitlöksklyfta
3 dl hackad grönkål (25 g)
60 g färsk spenat
100 g cashewnötter
ca 2 dl olivolja
2-3 dl finriven parmesanost
salt och nymald svartpeppar
Skala vitlöken. Mixa vitlök, grönkål,spenat, vitlök och cashewnötter till fina smulor. Tillsätt olivolja och parmesan. Mixa till en pesto. Smak av med salt och peppar. Svarva zucchinin till spaghetti med hjälp av en grönsakssvarv, eller köp färdigsvarvad. Fräs zucchinin runt om i olivolja i cirka 3 minuter. Salta. Servera varm med peston. Toppa eventuellt med extra cashewnötter och färskriven parmesan.
Tips!
Det är även gott att förvälla zucchinispaghettin. Lägg den i kokande vatten och häll av direkt i durkslag.Servera varm med peston.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Basrecept rotfruktssoppa
Soppan ändrar karaktär beroende på vilken rotfrukt man har i. Välj en specifik för tydlig smak eller blanda av råvaror som behöver användas i kylen.
4 portioner:
1 gul lök eller 1/2 purjolök
800 g rotfrukter
2 msk smör eller olja
10 dl vatten
3 msk konc grönsaksfond eller 1 1/2 buljongtärning
2 dl valfri grädde, crème fraiche, färskost
eller vegetabiliskt alternativ
salt och svartpeppar
Skala och skär lök och rotfrukter i bitar. Fräs i matfett ica 3 min. Häll på vatten och fond. Låt koka mjukt i ca 10 minuter. Mixa soppanslät med grädde eller annan produkt. Salta och peppra.
Addera:
- Mixa ner förvällda nässlor, spenat eller späd kål i soppan
- Mixa ner svenska örter i soppan
Toppa med:
- Kokta bönor, linser, kikärter
- En god röra, se recept i Eat Good
- Brödkrutonger smörstekta av halvtorrt,överblivet bröd
- Gör ugnsbakade chips av rotfruktsskalen att toppa soppan med
Misobakade auberginer
Här får auberginer och tofu smak och karaktär av kraftfulla asiatiska kryddor.Tillsammans med tofu blir det en bra fullvärdig måltid.
4 portioner
4 auberginer
1 fasttofu (300 g)
1 rödchili
2 msk sesamfrö
4 blandade betor
2 msk neutralraps- eller majsolja
finrivet skal och saft av 1 lime
2 dl valfria, kokta ärtor eller bönor, t ex pintobönor
Misomarinad
1/2 dl ljus misopasta
2 msk finriven färsk ingefära
1/2 dl japansk soja, gärna med låg salthalt
1/2 dl neutral raps- eller majsolja
1 msk honung
2 msk vatten
Sätt ugnen på 200°.
Rör ihop ingredienserna till marinaden.
Halvera och skär auberginerna i ett rutmönster, nästan ända ner i botten. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär tofun i stora bitar. Lägg dem på en egenbit bakplåtspapper. Halvera, kärna ur och finhacka chilin.
Pensla auberginer och tofu med marinaden. Strö sesamfrön på auberginerna och chili på tofun. Baka auberginerna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Lägg in tofubitarna på plåten och låt allt steka tills det fått fin färg och mjuknat,ca 10 minuter.
Skrubba betorna väl, skiva tunt på mandolin. Krama ihop dem med olja, limeskal och -saft.Servera aubergine och tofu varma med betsalladen.
Förslag på topping
• små bönor, ärter och skott
Och förresten, dagens lilla hållbara tips:
Släng inte disktrasan när den börjar bli ofräsch. Tvätta den i diskmaskinen så blir den som ny och håller riktigt länge.
Så otroligt länge har jag gått och tänkt att jag ska skaffa mig ett litet utekök till sommarstället på Österlen. Men det är något med att somrarna bara rusar förbi, ja, och så kommer det sig att det stannar det vid just en idé. Hur det sedan blev att jag faktiskt till slut kom skott just i år var för att jag började i "fel" ände och köpte självaste brännaren först. En så bra och fin produkt kan ju inte få stå oanvänd i förrådet. Den finns här: http://tranquilokitchen.se Med brännaren på plats köpte jag en gammal fin diskbänk på ett fantastiskt ställe i Skåne. "Spiken i kistan" https://www.spikenikistan.com ligger i Lövestad på Österlen och är mer museum än butik om du frågar mig. Sedan anlitade jag smeden i Hammenhög att ta fram ett snyggt underrede. Far & son Lundahl driver en otroligt fin smedja i fjärde generation. Så här långt var det ju ett rent nöje att fixa utekök. Men sen kom det till det där med uteplatsen. Jonas har lagt fin kalksten från Komstad för länge sedan. Det behöver ju bara snyggas till lite, tänkte jag. Hmmm... Det står en gammal stubbe i vägen, och stenläggningen behöver verkligen renoveras och utökas för att allt ska bli fint. Ja, ni fattar. Det blev liksom ett helt sommarprojekt till slut.
Det fick grävas ur, stubbfräsas av proffsen från orten med största maskinen, och lastas iväg över tjugo skottkärror fulla av flis. Sen fick snällaste bonden komma med en skopa stenmjöl. Vi snackar en generös, Skånsk skopa! På tok för mycket helt enkelt. Här någonstans fick jag en klump i magen och undrade vad jag höll på med. Det var ju heller inte den svalaste av somrar... Jonas var pepp och hjälpte mig att åka och köpa mer, fin gammal Komstadsten. Nu blev det dags att börja lägga pussel. Sjukt kul och galet jobbigt.
Men, så på något vis blev det klart. Lagom tills semestern tog slut. Men vadå, jag hann faktiskt inviga det med både en skål i Aperol Spritz och stekning av fantastiska lammkotletter från http://www.appeltorp.se Och köket står ju där och väntar till nästa sommar. Hurra!
Hur skön kan en helg i maj bli! För våran del blev det både bad och grillning. Jag kan inte minnas när jag senast badade den här tiden på året. Det var nog i tonåren, när jag bodde bredvid en insjö där vi plumsade i vattnet efter skolan.
Till boken Grilla Grönt gjorde jag en grillad gurka med silkestofu. Där använde jag mig av så kallad ämnesgurka. Den som odlar själv vet ju hur vackert oformliga gurkorna ofta blir, men köper man dem i affären så är de ju alltid raka. Som yrkesverksam kan jag beställa ämnesgurka men tråkigt nog säljs de sällan till konsument. De sorteras bort, hur knäppt är väl inte det!! Fråga i er matbutik. Kanske kan de ta in? Se recept under receptfliken. Där ligger det nu även lite andra härliga sallader för varma dagar.
Några av bilderna i boken fick vi så snällt fota vid Muséet Kvarnvikens kvarn & såg i Blackeberg i Stockholm. Dit kan man komma några dagar per år och köpa ekologiskt nymalet mjöl och titta på den fantastiska kvarnen. De har en öppen dag till innan sommaren och det är söndag 27/5. Se mer & hitta hit: http://www.kvarnvikensmuseum.eu
Man kan dessutom bli stödmedlem vilket är toppen tycker jag, som är så glad att det finns kvar ställen som dessa.
Ha en härlig vecka!
Foto: Per Ranung
Det finns bra och mindre bra sätt att grilla på. Och det råder såklart delade meningar om VAD som är smart eller ej. Det är subjektivt, men här är några saker som jag själv tycker underlättar.
- Använd grillbriketter om du ska grilla råvaror som ska ligga länge på grillen, de brinner inte ut lika fort, och är dessutom enklare att ösa i mer av och att de då hettas upp av de briketter som redan ligger på plats.
- Grillkol är bättre om man vill ha riktigt varm glöd under kort tid.
- En termometer är bra att ha om man vill utveckla sin grillning genom att använda grillen mer som en ugn för att göra gratänger och kakor. Efter ett tag lär man sig då också ungefär vilken temperatur grillen håller, och att den kan sjunka ganska fort.
- Lägg grillgallret i gräset under natten så löser daggen upp smutsen som sen är lätt att få bort. Ett rent galler är A och O för att det som grillas inte ska fastna.
- Blötlägg bakplåtspapper i cirka tio minuter och krama sedan ur det. Nu har du perfekta hjälpen för grillning av burgare, kakor, pizza och annat som verkligt lätt fastnar på grillgallret. Bara pensla eller spraya mer vatten på pappret om det börjar antändas.
Råvarorna då? Vi tar några åt gången. Lök är ju overkligt gott att grilla. Eller, rättare sagt, att sota. Svärtan är cool tycker jag och det är ändå inte skalet som ska ätas. Dela den mitt itu och njut det söta innanmätet med ett gott smör. Recept finns under receptfliken. Majs är bland den populäraste grönsaken att grilla. Det finns olika metoder, och samma sak där. Lät dig mer under receptfliken. De kan både ångas i sina egna blad, eller förkokas och grillas runt om.
Ha en trevlig grillhelg!
Foto: Per Ranung