Hur mår du så här i början på det nya året? Det nya decenniet till och med!
Jag har egentligen inte funderat så mycket kring att det skulle bli ett nytt decennium, men nu när det är här så känns det så otroligt rent, friskt och skönt på något vis. En gryende, obrukad epok. Jag har trivts fint med 10-talet, men det är något med att 20-talet låter så mjukt. Kanske kopplar jag det till ”det glada 20-talet” hundra år tillbaks i tiden, dit jag har en romantisk bild av att jag hade passat in så bra.
Här och nu i början av januari 2020 så är det alls ingen skillnad på vad jag är sugen på att äta så här års från tidigare år. Med nytt år så kommer alltid ett enormt sug efter mat med massor av klorofyll, vitaminer, fullkorn, mineraler och råvaror som ger en hälsoboost åt kroppen. Egentligen så är jag för det mesta sugen på mat som är mullig och gärna förankrad i medelhavsområdet. Pasta, örter, olivolja. Varmt, ”goffigt”, gärna tomatbaserat. Inget fel med det, men för mig är det lätt att äta för mycket snabba kolhydrater allt för ofta. Kroppen mår faktiskt bättre av mer fullkornsbaserade, långsamma kolhydrater, av flera anledningar. Jag jobbar mycket som mat-och propsstylist åt Den Okinordiska Maten https://okinordiskamaten.se och har blivit inspirerad att i varje fall försöka både äta och leva lite mer utifrån deras devis. På Okinawa blir man äldst i världen av en anledning. Lev lite mer som dem och ät lite mer som dem, men på nordiskt vis. Svårare än så är det inte och det känns så sjysst. Inga dieter eller kosttillskott, bara lite sunt förnuft och att ta hand om sig lite extra. Detta är inte ett sponsrat inlägg.
Hur gör jag hemma hos oss då?
Först laddar jag upp med en ny, stor burk med blandade nötter, frön och torkad frukt. Både salta och naturella nötter blir gott, särskilt ihop med den söta frukten. Den går barnen och tar sig en slev av när de kommer hem från skolan. Perfekt! Sen fyller jag kyl och frys med rotfrukter, citrusfrukter, ingefära, gurkmeja, spenat, grönkål, frysta ärter och bär. De använder jag på söndagskvällen då jag gör en rejäl omgång juice i juicecentrifugen. Den räcker i ett par dagar då jag gör ny, eller väntar till helgen. Jag är alldeles för morgontrött för att göra juice på morgonen. I kylen ställer jag även birchermüsli eller liknande som jag rör ihop på kvällen. Ofta tar jag naturell kvarg, yoghurt, havregryn, lite vaniljfrön och linfrön. Rör ihop, lägger i över den i några glas och toppar med frysta bär. På med lock och nästa morgon är det bara att äta. Laddad med bra frulle så känns det okej att äta lite vad som blir på lunchen.
Till middag försöker jag hålla det så grönt som det bara är möjligt. Just inför en ny termin brukar jag vara rätt så taggad att tillsammans med familjen göra upp lite matschema och beställa hem råvaror. Nu ska vi testa att ha varsin matlagningsdag, hoppas det funkar! Då är det ännu skönare att ha allt hemma redan.
Pasta med broccolipesto
4 portioner:
400-500 g pasta, gärna orchiette eller trofie
(eller linspasta)
250 g färsk broccoli
1 vitlöksklyfta
1 dl melonkärnor eller pinjenötter
60-70 g färsk, sköljd spenat
1 1/2 dl finriven parmesanost
2 dl olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Koka upp rikligt med väl saltat vatten till pastan. Ansa och plocka under tiden buketter av broccolin. Skala vitlöksklyftorna. Mixa broccoli, vitlök och melonkärnor till fina smulor. Tillsätt spenat och ost. Mixa och häll under tiden i olivolja succesivt tills det är en fin konsistens. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan. Servera med pesto och gärna extra ost.
Polenta med tomat- och svampragu
Hela min familj älskar verkligen polenta. Ofta får man den serverad stekt i bitar här i Sverige, men den åts från början som en fattigmansrätt i Italien. Till den här rätten väljs en sort som ska koka cirka 5 minuter (till exempel Saltå Kvarn), kolla på paketet så att den sort du köpt inte ska koka upp emot 45 minuter.
4 portioner:
2 portabellosvampar
1 ask körsbärstomater (250 g)
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 näve färsk oregano eller basilika
salt och peppar
Polenta:
13 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk olivolja
3 dl polentagryn
2 msk smör
2 dl färskriven parmesanost
ca 1 dl mascarponeost (kan uteslutas)
salt
rostade pinjenötter
Skär svampen i små bitar. Halvera tomaterna. Skala och finhacka vitlöken. Fräs svampen i oljan i 3-4 minuter. Tillsätt vitlök, tomater och oregano. Låt puttra ihop i ett par minuter. Häll på 1 dl vatten och låt puttra ihop lite till. Salta och peppra. Dra åt sidan. Koka upp vatten med buljongtärning och olja i en rymlig kastrull. Häll i polentagryn under kraftig vispning. Koka upp och låt sjuda under vispning i cirka 5 minuter. Tillsätt smör, parmesan och mascarponeost. Smaka av med salt. Servera polentan med svampen. Toppa med rostade pinjenötter.
Under receptfliken på hemsidan hittar ni massa fler recept på grön, hälsosam mat för hela familjen. Jag lovar också att närmsta veckorna fylla på med fler recept där.
Och vad vore väl livet utan lite sött?
Trevlig början på det nya årtiondet!