Vet ni hur mycket arbete som ligger bakom en kokbok? Säkert kan ni ana. Här behövs tryckeri, formgivare, matfotograf, matstylist, receptmakare, redaktör och förläggare. Och några fler. Och sedan behövs en upphovsperson. Jag skriver kokböcker i mitt eget namn, men får ofta även uppdrag att receptutveckla, styla och projektleda bokprojekt. Mitt senaste uppdrag var för Maria Borelius. Där har jag främst arbetat med styling. En bonus i arbetet är alla dessa givande möten med kloka, smarta, uppfinningsrika människor. Maria är inget undantag. Hon är vetenskapsjournalist och biolog, och har blivit vida känd för sin bokserie Hälsorevolutionen. Hon driver även podden med samma namn tillsammans med Carina Nunstedt (tillika min kusin). Enligt Maria så saknade hennes följare av Hälsorevolutionen en kokbok för att lättare kunna leva det antiinflammatoriska liv som är hela idén. Utgivare: Bonnier Fakta. https://www.adlibris.com/se/bok/halsorevolutionen-kokboken-9789178873975
Innan man kan börja fota är det mycket arbete som ska göras. Boken ska planeras i detalj och det görs i en projektgrupp som förlaget sätter ihop. Ofta är det upphovspersonen, redaktör, förläggare och stylist som stöter och blöter hur boken blir just det som författaren önskar. Där blir val av formgivare och matfotograf viktigt. Sen ska innehållet planeras och det gäller att få plats med det väsentliga. Till Hälsorevolutionen satte Maria ihop och skrev hela boken, som den stjärna hon är så gör hon det med alla sina böcker. Även recepten är hennes, men jag fick det härliga uppdraget att utveckla en del av recepten till boken, strikt utifrån hennes egna, härliga matfilosofi, och utifrån hennes grundidéer.
Nu ska det provlagas, granskas och ses till så att det blir en bra mix av recept. När det är färdigt så är det dags för bildplanering. Vem ska fota? Vem ska styla? Sen ska det planeras inköpslistor, någon ska laga upp mat vid fotografering, och rekvisita ska bestämmas och hyras in. Här är det viktigt att det känns stilmässigt rätt för upphovsmakaren.
I många projekt fotas allt i studio men ibland behöver man vara i annan location för att få till en viss känsla. Maria tillbringar den mesta av sin tid tillsammans med sin man Greger i Rom, så det var viktigt för Maria att få det så autentiskt som möjligt.
Med till Rom var även två x Jenny, som jobbar som sminkös respektive stylist. Det är inte roligt att visa upp sig med svettpärlor på nästippen eller i en kanske sliten, trött tröja. Tur det finns proffs! Det här är nästan den roligaste fasen, när man är mitt uppe i arbetet. Mat ska fotas, miljöer ska förevigas och självaste huvudpersonen likaså. En rejäl dos samarbetsvilja ihop med många skratt, det är bäst!
Ja, det är superkul att vara en del av att skapa böcker, särskilt tillsammans med andra!