Ät som matig middagssallad med t ex vegetariska bollar och en röra till, eller ställ fram på en buffé. Variera det kryddgröna med dill om du vill, det passar väldigt bra ihop med rödbetan. Även om smakerna är djupa och vintriga så är den här salladen lika fin att göra på sommaren av sommarbetor och mycket dill. Fantastiska smaker till både grillat kött och fisk.
4 portioner:
3 dl coucous
2 rödbetor
2 polkabetor
2 tsk hela fänkålsfrön
4 salladslökar
6 mjuka dadlar
2 dl granatäppelkärnor
1 dl hackad, färsk mynta
1 dl hackad persilja
1 dl saltrostade pumpakärnor
Citronette:
1/2 dl olivolja
saft av 2 pressade apelsiner
saft av 1/2 pressad citron
salt och peppar
Ät som matig middagssallad med t ex vegetariska bollar och en röra till, eller ställ fram på en buffé. Variera det kryddgröna med dill om du vill, det passar väldigt bra ihop med rödbetan. Även om smakerna är djupa och vintriga så är den här salladen lika fin att göra på sommaren av sommarbetor och mycket dill. Fantastiska smaker till både grillat kött och fisk.
Tillaga couscous enligt anvisning på förpackningen. Skala under tiden rödbeta och polkabeta. Riv rödbetan grovt och lägg rivet på couscousen medan den sväller i kastrullen. Skiva polkabetan så tunt som möjligt, gärna på mandolin. Rosta fänkålsfrö i ett par minuter i en torr panna. Skiva salladslöken. Kärna ur och dela dadlar i mindre bitar. Plocka ur kärnorna ur granatäpplet. Hacka örterna. Rör ihop citronetten. Salta och peppra. Krama in lite av dressingen i polkabetorna. Blanda ihop couscous väl med allt utom polkabetor. Lägg upp på serveringsfat. Toppa med polkabetor och gärna lite extra pumpakärnor.
Foto: Sanna Blåvarg
Tips!
Granatäppelkärnor finns att köpa frysta om man vill göra det enkelt för sig, men de färska smakar ännu mer. Enklast är att rulla granatäpplet, halvera det försiktigt och banka ur kärnorna direkt ner i ett durkslag.