Auberginegryta med svartkål

Jag älskar verkligen aubergine men vet att många både tycker och tror att den är svår att arbeta med. Den är lätt som en plätt! Testa, jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna. Jag serverar gärna grytan med bulghur blandat med granatäpple och en klick matyoghurt.

4 portioner:

4 schalottenlökar, gärna röda

2 vitlöksklyftor

100 g svartkål

2 auberginer  (à ca 350 g)

3/4 dl olivolja

1 kanelstång

2 stjärnanis

3 kryddnejlikor

2 dl äppelmust

2-3 dl vatten

2 msk japansk soja

400 g kokta, svarta bönor

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Till servering:

Bulghur eller

ett saftigt bröd

matyoghurt

granatäpple

Jag älskar verkligen aubergine men vet att många både tycker och tror att den är svår att arbeta med. Den är lätt som en plätt! Testa, jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna. Jag serverar gärna grytan med bulghur blandat med granatäpple och en klick matyoghurt.

Skala och halvera lökarna på längden. Hacka vitlök. Skär svartkålen i stora bitar. Skär auberginen i långa, stora bitar. Bryn auberginen runt om i omgångar i 1/2 dl av olivoljan i en panna. Salta. Fräs lök, vitlök och kryddor i resten av oljan i en gryta i ett par minuter. Lägg i brynt aubergine. Tillsätt äppelmust, vatten och soja. Salta och peppra. Koka på svag värme i 10 minuter. Tillsätt svartkål och koka vidare i 5-10 minuter tills kålen är nätt och jämnt klar. Skölj bönor och tillsätt i grytan. Smaka av med salt och peppar. Servera med tillbehören.

Foto: sanna Blåvarg

Fler Härliga Recept

Ugnspannkaka

Tomatgratäng med fetaost

Palsternacks-gratäng

Inbakad fetaost

Öppen lasagne

Mozzarella & blodapelsin

Bakad sötpotatis

Sparrispaj med kronärtskocka

Krispig citronpotatis

Kronärtskockor med kryddolja

Zucchinifritters

Rågrillad sparris

Sparrisburgare

Kikärtsfritters med tillbehör

Sotade lökar

Polenta med tomat- och svampsås