4-6 personer
1 purjolök
250 g grön sparris
1 burk kronärtskockshjärtan (200 g)
Pajdeg:
200 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½-1 dl kallt vatten
1 krm salt
Äggstanning:
2 dl mjölk
1 dl grädde
2 ägg
1 äggula
150 g riven, smakrik ost, t ex Svecia
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Skär smöret i små bitar. Arbeta snabbt ihop med mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten, lite i taget. Arbeta ihop tills det precis bildar en boll. Lägg kallt i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°. Ansa och skiva purjon tunt. Fräs i smör i en panna utan att det får färg i 3-4 min. Bryt av nedersta delen på sparrisen. Halvera på längden om de är tjocka. Koka den i 1 min i saltat vatten. Skölj i kallt vatten. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Grädda i ca 10 minuter tills den har fått lite färg. Lägg purjo i botten av pajen. Häll av olja eller vatten från kronärtskockorna. Fördela dem med sparris på purjon. Vispa ihop äggstanningen och häll den i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills den har stannat och fått fin färg. Låt svalna lite innan servering.
Foto: Lina Eriksson
Tips!
Små tärningar av rökt skinka ger en god sälta till pajen.