En klassisk röra i Mellanöstern som kan göras i lite olika varianter. Den perfekta röran till ett smakrikt plock eller på en buffé. Jag brukar ibland göra en mild variant utan vitlök att ha som frukostpålägg.
4 portioner:
3 auberginer
2 msk sesamfrö
2 msk bladpersilja
2 msk tahin (sesampasta)
1/2 dl olivolja
2 msk saft av citron
1/2 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Till servering:
8 skivor levainbröd
lite gott plock, som t ex oliver
En klassisk röra i Mellanöstern som kan göras i lite olika varianter. Den perfekta röran till ett smakrikt plock eller på en buffé. Jag brukar ibland göra en mild variant utan vitlök att ha som frukostpålägg.
Tänd grillen. Grilla auberginerna runt om på direkt
grillning varvat med indirekt grillning i 20-30 minuter tills de är svarta på
utsidan och känns helt mjuka. Låt svalna lite. Grilla bröden i cirka 2 minuter
på varje sida. Halvera och skrapa ur fruktköttet. Mortla eller finhacka det, och lägg i en
bunke. Rosta sesamfrön gyllene i en torr panna. Låt svalna.
Finhacka persiljan. Rör ner den med tahin, olivolja och citronsaft. Riv eller
pressa i vitlök. Smaka av med salt och peppar.
Strö över sesamfrön. Servera baba ganouj med grillat bröd och plock.
Foto: Per Ranung
Grilltips!
Grilltiden är 20-30 minuter med metoden 50/50. Det betyder att man varvar att låta råvaran ligga direkt över glöden med att dra den åt sidan så att den även blir indirekt grillad.