Ett ljuvligt, frasigt plock med en god röra. Även fantastiskt tillbehör till gryta eller matig tomatsås. Polentan går bra att förbereda dagen innan, för att sedan friteras innan servering. De kan även stekas krispiga i rikligt med olja (annars fastnar de lätt) i en panna. Jag använder gärna Saltå Kvarns polenta som är smakrik och kokar klart på några minuter. Vilken sort du än väljer, titta på beredningstexten på förpackningen så att det verkligen är en sort som ska koka klart snabbt, vissa sorter behöver nämligen ca 45 minuter.
4-6 portioner:
3 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1 dl polentagryn + extra
2 dl riven parmesan,
eller veganskt alternativ
Tomathack:
1 tomat
1 schalottenlök
1/2 dl kapris
1/2 tsk paprikapulver, gärna rökt
Ett ljuvligt, frasigt plock med en god röra. Även fantastiskt tillbehör till gryta eller matig tomatsås. Polentan går bra att förbereda dagen innan, för att sedan friteras innan servering. De kan även stekas krispiga i rikligt med olja (annars fastnar de lätt) i en panna. Jag använder gärna Saltå Kvarns polenta som är smakrik och kokar klart på några minuter. Vilken sort du än väljer, titta på beredningstexten på förpackningen så att det verkligen är en sort som ska koka klart snabbt, vissa sorter behöver nämligen ca 45 minuter.
Koka upp vatten och salt. Vispa ner polentagrynen, lite i taget, så att det inte klumpar sig. Låt koka på svag till medelvärme under vispning i 3-5 minuter till en tjock smet. Rör i osten. Häll ut smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Låt stelna i kyl i minst 30 minuter.
Gör under tiden tomathacket. Skär tomaten i mycket små bitar. Skala och finhacka löken. Blanda ihop tomathack med lök, kapris och paprikapulver. Droppa över lite olja. Salta och peppra.
Skär polentan i tjocka pinnar (eller i bitar) och rulla i polentagryn. Hetta upp oljan i en kastrull till ca 85°. Fritera polentan gyllene i oljan. Låt rinna av på hushållspapper. Servera varma och frasiga.
Foto: Sanna Blåvarg