Att låta ägg sjuda direkt i en tomatsås ger äggen en mustig och härlig smak.
4 portioner:
1 1/2 kg färska, röda, fina tomater
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 dl färsk oregano
1 dl olivolja
2 msk tomatpuré
1 tsk ättikssprit (12%)
1 msk honung
6 ägg
salt och svartpeppar
Att låta ägg sjuda direkt i en tomatsås ger äggen en mustig och härlig smak.
Tomatsås: Skålla, skala och skär tomaterna i grova bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs med oregano i oljan i en gryta i ca 5 min utan att det får färg. Tillsätt hackade tomater, tomatpuré, ättikssprit, honung, salt och peppar. Låt puttra ihop i ca 1 tim. Rör om då och då. Smaka av sältan väl.
Ägg: Knäck ett ägg i taget i en kopp. Tryck ner en soppslev i tomatsåsen och häll försiktigt ner ägget i sleven. Tippa sleven så att äggen hamnar i såsgropen. Gör likadant med resterande ägg. Låt sjuda med lock utan att omrörning i 10-15 min beroende på hur fasta ägg som önskas.
Foto: Lina Eriksson
Tips!
Servera med ett gott bröd.