Rå, hyvlad sparris är en delikatess på pizza. Även jordärtskocka som skivas så tunt som möjligt är en elegant topping. Pizzadegen går utmärkt att frysa.
6 stora pizzor eller 12 små:
Pizzadeg:
1 tsk jäst
3 dl fingervarmt vatten (37°)
1 msk olivolja
1 tsk honung
2 tsk salt
7-8 dl vetemjöl special
Topping:
8 gröna sparrisar
4 jordärtskockor
3 mozzarellaostar, helst buffel
2 dl riven parmesan
70 g ruccola, eller andra späda skott
Rå, hyvlad sparris är en delikatess på pizza. Även jordärtskocka som skivas så tunt som möjligt är en elegant topping. Pizzadegen går utmärkt att frysa.
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olivolja, honung, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftfullt i 5 minuter. Dela degen i 6 stora bitar eller 12 små. Forma runda bollar och lägg på mjölad bricka. Ringla över olivolja och täck med plastfilm. Låt jäsa i minst 2 timmar i rumstemperatur, eller över natten i kylen. Sätt ugnen på 250°. Lägg in en pizzasten om det finns, annars en plåt. Hyvla sparrisen tunt. Skrubba och skiva jordärtskockorna så tunt som möjligt, helst på mandolin. Pressa över citronsaft så att de inte mörknar. Kavla ut degen så tunt som möjligt på väl mjölad arbetsbänk. Fördela mozzarellan i grova bitar direkt på pizzan. Strö över parmesan. Toppa med jordärtskockor och sparris. Fös över pizzorna på baksten eller varm plåt. Grädda i mitten av ugnen på 6-8 minuter tills de har fått fin färg. Toppa med ruccola, olivolja och nymald svartpeppar. Servera direkt.
Foto recept: Sanna Blåvarg
Foto produkt: Per Ranung