Goda spett med kokt sushiris och en stor sallad. Ostronskivling och rosmarin hittar man för det mesta i närmsta mataffär. Låt spetten marinera över natten så är de bara att steka strax före servering. Här behövs rosmarin med kraftig stjälk, annars går det inte att trä svampen på spetten. Korta träspett går självklart även bra om det känns för pyssligt med rosmarin, då kan man hacka rosmarin att ha i marinaden istället.
8 mindre spett:
250 g ostronskivling
8 kvistar rosmarin, med kraftig stjälk
eller 8 korta träspett
salt och svartpeppar
rapsolja till stekning
Marinad:
1 stor vitlöksklyfta
1 hasselnötsstor bit färsk ingefära
1 msk honung
2 msk saft av apelsin
3 msk japansk soja
1 msk rapsolja (eller liknande)
Goda spett med kokt sushiris och en stor sallad. Ostronskivling och rosmarin hittar man för det mesta i närmsta mataffär. Låt spetten marinera över natten så är de bara att steka strax före servering. Här behövs rosmarin med kraftig stjälk, annars går det inte att trä svampen på spetten. Korta träspett går självklart även bra om det känns för pyssligt med rosmarin, då kan man hacka rosmarin att ha i marinaden istället.
Dela svampen i stora bitar, det går lättast med händerna, att "riva" dem i större bitar. Trä upp på rosmarinspett och lägg över i en form. Riv vitlök och ingefära. Rör ihop marinaden och häll över svampspetten. Låt marinera i minst 2 timmar men gärna över natten. Stek dem knapriga i olja på båda sidor i en panna på medelvärme i ett par minuter. Ringla över resten av marinaden.
Annan svamp?
Det går bra att byta ut svampen mot till exempel champinjoner eller shiitake.