En matig, fylld kål som gärna serveras skuren i ”klyftor”. Innanför kålbladen gömmer sig en matig couscousblandning. Kronärtskockscrème och tomater passar bra till. Till exempel piennolotomater på knippe kan grillas på indirekt värme runt om i 10-15 minuter.
4 portioner:
1 stort savoykålshuvud (ca 1,2 kg)
1 zucchini
1/2 purjolök
3 vitlöksklyftor
2 tsk hackad, färsk timjan
1/2 dl olivolja
2 dl couscous
2 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl kokta linser, t ex belugalinser
Kronärtskockscrème:
290 g marinerade kronärtskockshjärtan
1 dl crème fraiche
1 liten vitlöksklyfta
finrivet skal av 1/2 citron
1 tsk saft av citron
salt och svartpeppar
En matig, fylld kål som gärna serveras skuren i ”klyftor”. Innanför kålbladen gömmer sig en matig couscousblandning. Kronärtskockscrème och tomater passar bra till. Till exempel piennolotomater på knippe kan grillas på indirekt värme runt om i 10-15 minuter.
Skär loss cirka åtta stora kålblad. Koka dem i 1 minut. Skölj i kallt vatten och låt rinna av väl. Skär loss ytterligare en bit av kålhuvudet och strimla fint till 3 dl. Riv zucchinin grovt och krama ur väl. Skiva purjon tunt. Hacka vitlök och timjan. Fräs kålstrimmel, zucchini, purjo, vitlök och timjan väl i oljan i 3-4 minuter. Tillsätt couscous och buljong, rör om väl. Täck med lock och låt svälla i 5 minuter. Rör ner linser. Salta och peppra. Lägg långa steksnören som ett kryss i en bunke. Lägg 3 stycken kokta savoykålsblad lite omlott så att det bildar som en skål. Lägg i couscousblandningen och täck runt om med resten av bladen. Bind om väl med steksnörena, flera varv runt hela kålen. (Det är lite pilligt, så kan två personer hjälpas åt kan det underlätta). Grilla på indirekt värme i cirka 20 minuter på varje sida tills den har fått fin färg (på grillen eller hängandes över glöd). Låt vila i 5-10 minuter.
Häll av det mesta av oljan från kronärtskockorna. Mixa ihop alla ingredienserna till kronärtskockscrèmen. Smaka av med salt och peppar. Servera kålen varm eller ljummen med crèmen.
Foto: Per Ranung
Grilltips!
Låt glöden brinna ut väl innan du börjar grilla. Det är lätt att man är lite ivrig och börjar grilla för tidigt.