Ärtorna till morotsbollarna behöver ligga i blöt i minst 10 timmar innan de används, kanske till exempel när du är på jobbet eller i skolan. Ärterna behöver däremot inte kokas, utan ska mixas sedan direkt när de är blötlagda. Här serverar vi morotsbollarna i salladswrap med en krämigt god tzatziki. Läs mer om ärtans fördelar i boken Göra Gott.
4 portioner:
1 1/2 dl torkade, gula ärtor
1 liten gul lök
1 morot
2 msk potatismjöl
2 krm timjan
1 tsk japansk soja
1/2 tsk salt
2 krm peppar
ca 2 msk rapsolja till stekning
Tzatziki:
2 dl matyoghurt eller vegetabilisk alternativ
1/2 vitlöksklyfta
1/2 gurka
2 krm salt
1 krm peppar
Till servering:
1 isbergssalladshuvud
fintärnad gurka
gärna lite groddar
Ärtorna till morotsbollarna behöver ligga i blöt i minst 10 timmar innan de används, kanske till exempel när du är på jobbet eller i skolan. Ärterna behöver däremot inte kokas, utan ska mixas sedan direkt när de är blötlagda. Här serverar vi morotsbollarna i salladswrap med en krämigt god tzatziki. Läs mer om ärtans fördelar i boken Göra Gott.
Morotsbollar: Lägg ärtorna i blöt över natten eller i ca 10 timmar. Skölj de blötlagda ärtorna i ett durkslag och låt rinna av. Skala och riv lök och morot på rivjärnets fina sida. Lägg ärtor, lök, morot, potatismjöl, timjan, soja, salt och peppar i en matberedare och mixa till en tjock smet. Rulla till cirka 25 små bollar.
Tzatziki: Lägg yoghurt i en skål. Riv eller pressa i vitlöken.Riv gurkan grovt och krama ur väl, rör ner i yoghurten. Salta och peppra.
Stek morotsbollarna runt om i rapsolja i en stekpanna på medelvärme i cirka 5 minuter. Skaka pannan då och då. Servera i salladsblad. Toppa med tzatziki, tärnad gurka och groddar.
Serveringstips!
Det är också himla gott att servera bollarna med potatismos och lingonsylt, mer som klassiska, svenska köttbullar. Välj själv vad just du gillar!