Kardemumma är en härlig krydda till kakor. Stöt i en mortel och känn hur det doftar! Doppa gärna kakorna i smält, mörk choklad.
Cirka 30 kakor:
1/2 msk kardemummakärnor
2 dl havregryn
2 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
1 dl råsocker
2 tsk bakpulver
2 krm flingsalt
125 g rumsvarmt smör
ev 1-2 tskkallt vatten
Till garnering:
eventuellt 100 g mörk choklad, 70%
Kardemumma är en härlig krydda till kakor. Stöt i en mortel och känn hur det doftar! Doppa gärna kakorna i smält, mörk choklad.
Sätt ugnen 175°. Stöt kardemumman i en mortel. Blanda kardemumma, havregryn, dinkelmjöl, råsocker, bakpulver och flingsalt i en bunke. Skär smöret i små bitar och tillsätt i bunken. Arbeta ihop allt till en deg. Knåda med händerna eller vispa med elvisp. Om smeten är smulig, tillsätt lite vatten.Rulla cirka 30 små bollar. Lägg glest på 2 plåtar med bakplåtspapper. Tryck till dem lätt. Grädda imitten av ugnen i 10-13 minuter tills de har fått gyllene färg. Låt kakorna svalna på plåten. Doppa dem eventuellt i smält choklad. Låt stelna.
Tips!
Variera kryddningen med malen ingefära.