Havrekakor med kardemumma

Kardemumma är en härlig krydda till kakor. Stöt i en mortel och känn hur det doftar! Doppa gärna kakorna i smält, mörk choklad.

Cirka 30 kakor:

1/2 msk kardemummakärnor

2 dl havregryn

2 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl

1 dl råsocker

2 tsk bakpulver

2 krm flingsalt

125 g rumsvarmt smör

ev 1-2 tskkallt vatten

Till garnering:

eventuellt 100 g mörk choklad, 70%

Kardemumma är en härlig krydda till kakor. Stöt i en mortel och känn hur det doftar! Doppa gärna kakorna i smält, mörk choklad.

Sätt ugnen 175°. Stöt kardemumman i en mortel. Blanda kardemumma, havregryn, dinkelmjöl, råsocker, bakpulver och flingsalt i en bunke. Skär smöret i små bitar och tillsätt i bunken. Arbeta ihop allt till en deg. Knåda med händerna eller vispa med elvisp. Om smeten är smulig, tillsätt lite vatten.Rulla cirka 30 små bollar. Lägg glest på 2 plåtar med bakplåtspapper. Tryck till dem lätt. Grädda imitten av ugnen i 10-13 minuter tills de har fått gyllene färg. Låt kakorna svalna på plåten. Doppa dem eventuellt i smält choklad. Låt stelna.

 

Tips!

Variera kryddningen med malen ingefära.

Ge bort en påse med kakor!
Ge bort en påse med kakor!

Fler Härliga Recept

Eton Mess

Spaghetti med linsbolognese

Lingonpäron

Blåbärsglasstårta

Senapssill med twist

Fiskcurry

Äppelsmulpaj med lingon

Karamelläpplen

Hemgjord glögg

Grönsaksrisotto

Parisare

Senapsslungad brysselkål

Apelsin i rödbetslag

Fröknäcke

Morots- och ärtbollar

Chokladkolapaj