Vad vore väl ett höstkalas med familjen utan en rolig dessert. Äpplen doppade i kolasmet blir alldeles knäckigt hårda och vackra som glas på ytan. Gör äpplena samma dag de ska ätas. Välj en kastrull som inte är för vid, det är viktigt att kunna doppa ner äpplena ordentligt.
8 äpplen:
8 svenska äpplen, gärna små
400 g råsocker (eller vitt strösocker)
1 dl vatten
1 tsk äppelcider- eller vitvinsvinäger
1 dl ljus sirap
1 msk smör
ev hackade nötter eller strössel
Vad vore väl ett höstkalas med familjen utan en rolig dessert. Äpplen doppade i kolasmet blir alldeles knäckigt hårda och vackra som glas på ytan. Gör äpplena samma dag de ska ätas. Välj en kastrull som inte är för vid, det är viktigt att kunna doppa ner äpplena ordentligt.
Tryck fast en pinne i varje äpple (kvist från skogen eller kraftigare grillpinnar). Ställ dem på bakplåtspapper på en bricka. Lägg socker och vatten i en panna. Koka ihop på medelvärme i ca 5 minuter tills sockret har löst sig, rör inte i pannan då kan det sockra sig. Tillsätt vinäger, sirap och smör. Koka tills den är 140°, i ca 10 minuter. (se tips nedan).
Doppa äpplena i den varma smeten. Arbeta snabbt så att smeten inte hinner stelna. Doppa ev i nötter eller strössel. Ställ äpplena på bakplåtspapper att stelna.
Foto: Lina Eriksson
Att mäta temperaturen:
Mät temperaturen med en termometer som tål höga temperaturer, eller droppa lite smet i kallt vatten. Om den blir helt hård är den klar.