En frasig smulpaj där man väljer själv vilka bär (eller vilken frukt) man vill fylla den med. Ett bra basrecept helt enkelt!
4-6 portioner:
500 g frukt eller bär i säsong, t ex rabarber och hallon, äpplen, plommon, svarta vinbär eller blåbär
1 tsk potatismjöl till blötare frukt som plommon eller bär
25 g smör (eller vegetabiliskt alternativ)
1/2 dl strösocker
1/2 msk nystötta kardemummakärnor
Smuldeg:
1 dl glutenfria havregryn (gärna fiberhavregryn)
2 dl boveteflingor
1 dl hackad sötmandel
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 g kallt smör (eller vegetabiliskt alternativ)
Till servering:
grädde, vaniljsås eller glass
En frasig smulpaj där man väljer själv vilka bär (eller vilken frukt) man vill fylla den med. Ett bra basrecept helt enkelt!
Sätt ugnen på 200°. Mixa havregrynen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt resten av de torra ingredienserna. Skär smöret i riktigt små bitar och mixa ihop allt till fina smulor.
Skär frukt i bitar. Fräs fast frukt i smör i en stekpanna i cirka 2 minuter (blöt frukt och bär ska inte fräsas innan). Lägg frukt eller bär i en ugnssäker form. Strö över socker och kardemumma. Fördela smulorna jämnt över frukten/bären. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min tills den har fått fin färg. Låt svalna lite och servera med valfri grädde, vaniljsås eller glass.
Varför steka frukten?
Den blir saftigare och godare helt enkelt!