Det är mysigt och vackert att göra olika sorters inlagda päron att servera på ett stort fat. Här är tre olika päron att välja mellan. Ett guldgult saffranspäron, ett friskt och kryddigt ingefärspäron, eller ett päron rött som skogens lingon. Oavsett vilket du väljer, servera med mörk chokladsås och lättvispad grädde eller vaniljglass.
8-12 päron:
1 kg päron, gärna små, fasta och söta
saft av 1 citron
1 vaniljstång
8 dl vatten
4 dl ekologiskt socker
saften av 2 ekologiska citroner
Saffranspäron:
1 g saffran, gärna saffranscoupé (strån)
1/2 citron i skivor
ev 2 limeblad
Ingefärapäron:
1 valnötsstor bit färsk ingefära, skalad och skuren i stickor
1 msk stötta kardemummakapslar- eller kärnor
2 hela stjärnanis
Lingonpäron:
3 dl lingon (frysta går utmärkt)
2 kanelstänger
Det är mysigt och vackert att göra olika sorters inlagda päron att servera på ett stort fat. Här är tre olika päron att välja mellan. Ett guldgult saffranspäron, ett friskt och kryddigt ingefärspäron, eller ett päron rött som skogens lingon. Oavsett vilket du väljer, servera med mörk chokladsås och lättvispad grädde eller vaniljglass.
Oavsett vilket sort du väljer, börja så här:
Skala päronen. Lägg direkt över dem i en bunke med kallt vatten och citronsaft så att de inte mörknar. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i en rymlig kastrull med vatten, socker och citronsaft. Välj nu att tillsätta ingredienserna till en av smaksättningarna. Låt få ett uppkok, låt sedan lagen koka på svag värme under lock i tio minuter. Tillsätt päronen och sjud tills de känns mjuka men med lite motstånd. Koktiden kan variera mycket beroende på päronsort och storlek. En bra hålltid är 10-20 minuter. Skölj rena burkar i hett vatten (så att de inte spricker när den varma lagen tillsätts). Lägg försiktigt över päron i burkarna och häll över av lag så att det täcker. Förslut. Håller i kylen i cirka en vecka.
Chokladsås:
2 dl valfri grädde
1 dl kakao
1 dl ekologiskt socker
1-2 krm salt (beroende på hur salt du önskar din sås)
Koka upp ingredienserna under vispning i en kastrull, sjud i 5 minuter. Klart!
Foto: Sannas Blåvarg
När är päronen klara?
Stick in en provsticka eller en vass liten kniv i päronet. Om det känns mjukt med ett lätt motstånd i mitten så är de perfekta!