Baka köttet på låg temperatur i ugnen först och bryn det runt om efteråt. Det blir vackert rosa rakt igenom och du kan förbereda utan att oroa sig för att köttet ska vara lagom stekt. Det är inget att oroa sig för om det släpper vätska, det blir jätte mört och fint. Vill man förbereda potatisen kan man skala och skära potatisen, lägg den sedan i kallt vatten. Den kan stå över natten om så behövs. Klappa den sedan torr och fortsätt enligt receptet.
8 portioner:
1,5 kg oxfilé
steksnöre
rosmarinkvistar
Rödvinssås:
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör + extra på slutet
3 dl rött vin
1 dl steksky från köttet
1 dl vatten
2 msk konc kalvfond
arrowrot eller maizena
salt och peppar
Hasselbackspotatis med valnötter
1,2 kg potatis (fast)
ca 50 g smör
ca 3 msk ströbröd
1 dl valnötskärnor
lagerblad
Honungssöta haricots verts:
2 schalottenlökar
140 g bacon
ca 1 msk smör
300 g haricots verts
1-2 msk honung
Baka köttet på låg temperatur i ugnen först och bryn det runt om efteråt. Det blir vackert rosa rakt igenom och du kan förbereda utan att oroa sig för att köttet ska vara lagom stekt. Det är inget att oroa sig för om det släpper vätska, det blir jätte mört och fint. Vill man förbereda potatisen kan man skala och skära potatisen, lägg den sedan i kallt vatten. Den kan stå över natten om så behövs. Klappa den sedan torr och fortsätt enligt receptet.
Kött: Sätt ugnen på 120°. Bind upp köttet med steksnöre och stick in rosmarin. Salta och peppra runt om. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar i köttets tjockaste del. Baka i mitten av ugnen till 56° för rött kött, och 58° för rosa kött. Det tar ca 2 timmar beroende på köttet tjocklek.
Sås:Skala och hacka lök och vitlök. Låt svettas i smör i ett par minuter. Tillsätt socker och låt bli gyllene. Häll på rött vin och låt koka ihop tills ca hälften återstår. Tillsätt steksky, vatten, koncentrerad fond och rosmarin. Låt koka ihop tills cirka hälften återstår. Sila skyn. Smaka av noga med salt, peppar och ev lite extra socker. Vispa ner en klick smör. Red eventuellt med lite arrowrot eller maizena. Den som vill har även i en skvätt grädde. Hit går det bra att förbereda.
Potatis: Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom, den ska sitta ihop i botten.Smält smöret. Lägg potatisarna i en smord ugnssäker form och stick ner lagerblad i några av potatisarna. Pensla med smöret. Salta. Stek mitt i ugnen ca 45 min. Strö över ströbröd och fördela valnötterna runt potatisen när ca 10 minuter av stektiden återstår.Potatisen är klar när den har fått fin färg och känns mjuk i mitten.
Haricots verts: Skala och skiva löken. Strimla baconet mycket fint. Fräs allt i smör tills löken är mjuk och baconet knaprigt. Koka haricots verts nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Vänd ihop med baconfräs och honung. Smaka av med salt och peppar.
Servering: Värm köttet på ca 70° i ugnen. Bryn det runt om i smör och olja. Salta och peppra väl. Skär upp i skivor. Värm såsen utan att den kokar. Servera köttet med potatis, haricots verts och skysås.
Pssst... Glöm inte...
... att värma tallrikarna innan servering.