Här fräser man löken och sen ska allt bara rätt ner i grytan och sköta sig själv under lock i flera timmar! Då får du hitta på något mysigt men kika till grytan några gånger. Palsternackorna sköter sig själva i ugnen, de ligger där och blir fantastiskt söta och goda.
4 portioner:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
500 g grytbitar av högrev (svenskt naturbeteskött)
2 msk konc kalv- eller oxfond
1 msk honung
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1 dl vatten
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Bakade palsternackor:
1 kg palsternackor
4-5 dl grovt havssalt
Här fräser man löken och sen ska allt bara rätt ner i grytan och sköta sig själv under lock i flera timmar! Då får du hitta på något mysigt men kika till grytan några gånger. Palsternackorna sköter sig själva i ugnen, de ligger där och blir fantastiskt söta och goda.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i en gryta i oljan i cirka 3 minuter utan att det får färg. Dra grytan åt sidan. Lägg ner köttet i grytan, direkt på löken. Tillsätt fond, honung, paprikapulver, timjan, lagerblad och vatten. Salta och peppra. Rör inte om i grytan. Låt koka upp. Lägg på ett lock. Sänk värmen och koka på svag värme i 2 timmar. Rör om ett par gånger under tiden. När grytan har kokat i 1 timme: Sätt ugnen på 225°. Skölj och borsta palsternackorna. Häll ut grovt salt i en ugnssäker form och tryck ner palsternackorna lätt. Baka i mitten av ugnen i cirka 1 timme. Ta upp en bit kött och prova att det är mört och fint, annars koka en stund till. Servera grytan med palsternackor och gärna en klick smör.
Tips!
Använd gärna vildsvin eller viltkött som variation. De är också hållbara köttsorter.