Eton Mess är ju så sjukt gott! På sommaren med jordgubbar, grädde och maräng är det bland det enklaste och godaste som finns. Här i en vintrigare variant med chokladmaränger, chokladsås och apelsin! Vem har förresten påstått att man inte kan ha ett berg med vaniljglass på också! Villl man inte baka chokladmaränger eller om man inte hittar att köpa så går det bra med vanliga maränger. Dock helst från bageri så att de är lite sega i mitten.
4 portioner:
4 ekologiska apelsiner
3 dl vispgrädde
cirka 20 maränger, gärna med choklad
cirka 2 dl chokladsås,
hemkokt eller köpt
Chokladsås:
2 dl valfri grädde
1 dl kakao
1 dl ekologiskt socker
1 krm salt
Chokladmaränger:
3 medelstora äggvitor (ca 100 g)
1 dl strösocker (90 g)
2 krm ättiksprit (12%)
1 dl florsocker (60 g)
100 g mörk choklad
Eton Mess är ju så sjukt gott! På sommaren med jordgubbar, grädde och maräng är det bland det enklaste och godaste som finns. Här i en vintrigare variant med chokladmaränger, chokladsås och apelsin! Vem har förresten påstått att man inte kan ha ett berg med vaniljglass på också! Villl man inte baka chokladmaränger eller om man inte hittar att köpa så går det bra med vanliga maränger. Dock helst från bageri så att de är lite sega i mitten.
Skär bort skalet från apelsinerna och skiva dem. Vispa grädden lätt och luftig. Varva maränger, apelsinskivor och grädde. Smula gärna över lite maränger på toppen. Ringla över chokladsås. Servera genast.
Hemkokt chokladsås:
Koka upp ingredienserna under vispning, sjud i 5 minuter.
Chokladmaränger:
Värm ugnen till 100° (gärna varmluft). Smält chokladen över vattenbad eller i mikro, låt svalna medan marängsmeten vispas, men den ska inte stelna.
Vispa äggvitorna med hälften av strösockret och ättikssprit i två minuter med elvisp eller i maskin med visp. Tillsätt resten av strösockret. Vispa i 4 minuter till en riktigt fast, vit marängsmet. Tillsätt florsocker och rör ihop väl på lägsta hastighet. Förbered en spritspåse med fin, slät tyll eller stjärntyll. Varva marängsmeten med smält choklad. Ett tips är att försöka "rinna ner" chokladen på sidorna av smeten så kommer den att synas mer. Kläm försiktigt på spritspåsen vartefter marängsmeten klickas i så att eventuella luftbubblor försvinner. Spritsa ut cirka 80 maränger på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 1 timme. Stäng av värmen, låt stå och torka i 1-2 timmar på eftervärme med ugnsluckan på glänt med t ex en slev eller liknande emellan. Förvara riktigt torrt.
Enkelt eller pyssligare?
Välj om det ska få bli den allra enklaste, snabbaste desserten av köpta produkter, eller om du ska baka egna maränger och koka chokladsås själv.