Ugnspannkaka är bra mat tillagad av råvaror man ofta har hemma. För att få den mer matig, klimatsmart och nyttig finns olika knep att ta till. Det enklaste är att byta ut vetemjölet mot dinkelsikt, som är bättre för både hälsa och miljö. Och smaken, den är nästan densamma. Här är ett enkelt basrecept för ugnspannkaka som kan varieras på alla möjliga vis. Se smakförslagen nedan.
4 portioner:
2 dl siktat dinkelmjöl (eller 1 1/2 dl vetemjöl + 1/2 dl havregryn)
5 dl mjölk
3 ägg
1 tsk salt
Smakförslag:
300 g skalad och grovriven potatis
2 finrivna morötter
lite strimlade snuttar av skinka och eventuellt också ost
60 g strimlad spenat och 1 dl keso
2 dl torkad frukt i bitar, 2 msk honung, kanel och lite havregryn
Goda tillbehör:
rårörda lingon, tranbär eller blåbär
• knapriga fläskbitar blandade med tärnat äpple till ett strössel
• grovrivet äpple med honung och kanel samt keso
• kvarg och bär i säsong
• mörk chokladsås och rostade nötter
Ugnspannkaka är bra mat tillagad av råvaror man ofta har hemma. För att få den mer matig, klimatsmart och nyttig finns olika knep att ta till. Det enklaste är att byta ut vetemjölet mot dinkelsikt, som är bättre för både hälsa och miljö. Och smaken, den är nästan densamma. Här är ett enkelt basrecept för ugnspannkaka som kan varieras på alla möjliga vis. Se smakförslagen nedan.
Sätt ugnen på 200°. Vispa mjölet slätt i hälften av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och om du vill, något av smakförslagen nedan. Vispa till en jämn smet. Låt vila i ca 20 minuter.
Häll smeten i en smord ugnsform, ca 20 x 25 cm. Grädda i mitten av ugnen i 30–40 minuter, tills pannkakan stannat och fått fin färg. Servera den varm med något av tillbehören nedan.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Tips!
Använd av små slattar som finns i kylen.