Att addera den krämiga caesardressingen till grillad kål är ypperligt. Den lite feta och syrliga tonen möter upp den lite tuffa kålen på bästa sätt. Det här är en något förenklad, och vegetarisk variant av den klassiska dressingen. Se till att ägg och olja håller ungefär samma temperatur när dressingen mixas, så är risken för att dressingen skär sig mindre. Det bästa är om de är rumstempererade.
4 portioner:
150 g kål, t ex spetskål eller färsk vitkål
2 dl hackad grönkål
2 dl späda skott och blad
1 knippe rädisor
2 frallor, eller annat vitt bröd
smör och olja till stekning
Dressing:
1 ägg
1 msk saft av citron
1 tsk finrivet skal av citron
1 tsk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta
1 msk kapris
2 dl olivolja
1/2 dl neutral rapsolja
1 dl färskriven parmesan
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Att addera den krämiga caesardressingen till grillad kål är ypperligt. Den lite feta och syrliga tonen möter upp den lite tuffa kålen på bästa sätt. Det här är en något förenklad, och vegetarisk variant av den klassiska dressingen. Se till att ägg och olja håller ungefär samma temperatur när dressingen mixas, så är risken för att dressingen skär sig mindre. Det bästa är om de är rumstempererade.
Lägg ägg, citronsaft- och skal, dijonsenap, vitlök och kapris i ett högt kärl. Mixa med stavmixer och tillsätt oljan, lite i taget. Rör i parmesan. Smaka av väl med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft. Låt mogna i kyl medan resten tillagas. Skär spets- eller vitkål i grova bitar. Koka i saltat vatten i cirka 1 minut. Skölj i kallt vatten. Smula frallorna och stek dem frasiga i smör och olja, gärna i en panna på grillen. Pensla den förvällda kålen med olja. Grilla på indirekt värme i cirka fem minuter. Salta och peppra. Skölj, skaka av och blanda skott och blad med grönkål. Skiva rädisorna. Blanda med hälften av dressingen. Fördela kålen på tallrikar. Toppa med salladsblandningen och brödsmulor. Servera resten av dressingen vid sidan av.