Hela min familj älskar verkligen polenta. Ofta ser vi den stekt i bitar här i Sverige, men åts från början som en fattigmansgröt i Italien. Till den här rätten väljs en sort som ska koka cirka 5 min, kolla på paketet så att det inte ska koka upp emot 45 minuter. Det funkar också bra, men då får du vara beredd på ett bra styrkepass för armarna. Man blir grymt trött av att röra i polenta riktigt länge.
Cirka 4 portioner:
2 portobellosvampar
1 ask körsbärstomater (250 g)
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 näve färsk oregano eller basilika
salt och peppar
Polenta:
13 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk olivolja
3 dl polentagryn
2 msk smör
2 dl färskriven parmesanost
ca 1 dl mascarponeost (kan uteslutas)
salt
rostade pinjenötter
Hela min familj älskar verkligen polenta. Ofta ser vi den stekt i bitar här i Sverige, men åts från början som en fattigmansgröt i Italien. Till den här rätten väljs en sort som ska koka cirka 5 min, kolla på paketet så att det inte ska koka upp emot 45 minuter. Det funkar också bra, men då får du vara beredd på ett bra styrkepass för armarna. Man blir grymt trött av att röra i polenta riktigt länge.
Skär svampen i små bitar. Halvera tomaterna. Skala och finhacka vitlöken. Fräs svampen i oljan i 3-4 minuter. Tillsätt vitlök, tomater och oregano. Låt puttra ihop i ett par minuter. Häll på 1 dl vatten och låt puttra ihop lite till. Salta och peppra. Dra åt sidan.
Koka upp vatten med buljongtärning och olja i en rymlig kastrull. Häll i polentagryn under kraftig vispning. Koka upp och låt sjuda under vispning i 5-10 minuter. Tillsätt smör, parmesan och mascarponeost. Smaka av med salt. Servera polentan med svampen. Toppa med rostade pinjenötter.
Foto: Lina Eriksson
Blir det polenta över?
Lägg den i kylen. Skär sedan resterna i bitar och fräs längei smör och olja tills den blir knaprig på ytan.