Smaken och sötman i morötterna blir fantastisk av att rosta dem i ugnen. Med salt fetaost och sötkryddig olja till är detta lika gott på en buffé som att äta tillsammans med ett härligt bröd.
Cirka 4 portioner:
500 g morötter, gärna olika färger
3 msk olivolja
1 msk fänkålsfrö, stötta
salt och peppar
3 msk rostad lök
Vispad fetayoghurt:
150 g fetaost
2 dl matyoghurt
Citrusolja:
skal och saft av 1 apelsin
2 hasselnötsstora bitar färsk ingefära
1 dl vatten
3 msk honung
3 kryddnejlikor
3 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar
Smaken och sötman i morötterna blir fantastisk av att rosta dem i ugnen. Med salt fetaost och sötkryddig olja till är detta lika gott på en buffé som att äta tillsammans med ett härligt bröd.
Skala av apelsinskalet till citrusoljan och strimla riktigt tunt. Skala och strimla ingefäran tunt. Lägg allt i en kastrull. Häll på ca 2 dl vatten och koka upp. Häll av vattnet och upprepa en gång (då blir skalen mildare). Häll på 1 dl nytt vatten, honung och nejlikor. Låt sjuda i 20 minuter. Dra åt sidan och rör ner saft av apelsin och olja. Salta och peppra. Ställ åt sidan så länge.
Sätt ugnen på 225°. Skala morötterna, halvera på längden om de är tjocka. Lägg morötterna i en rymlig ugnssäker form eller på en plåt och vänd runt med olivolja, stött fänkålsfrö, salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills de har fått fin färg.
Smula fetaosten i en skål. Vispa luftig med yoghurt, gärna med en elvisp.
Strö rostad lök över morötterna. Servera morötterna - gärna varma- med fetayoghurt och citrusoljan.
Foto: Sanna Blåvarg