Visste du att smör förhöjer andra smaker? I den här rätten med många olika kryddor i så lyfter smöret smakerna så att de fullkomligen hoppar runt i munnen. Vill du servera med ris så är det bra att börja med att koka det först.
4 portioner:
1/2 blomkålshuvud (ca 400 g) (även blasten om det finns)
10 torkade aprikoser, (helst osvavlade bruna)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk hackad, färsk ingefära
1 msk finhackad, färsk gurkmeja (eller 1 tsk torkad)
1 1/2 msk currypulver
1 krm cayennepeppar (om du gillar stark mat)
25 g smör
1 förp. hela tomater (ca 400 g)
1 burk kokosgrädde (400 g)
1 1/2 tsk salt
1 förp kikärter (380 g)
Kålrotssallad med jordnötter:
1 bit kålrot (ca 150 g)
1 morot
1 bit ingefära (stor som en hasselnöt)
1-2 msk rapsolja
saft av 1 lime
salt och peppar
1 näve salta jordnötter
Visste du att smör förhöjer andra smaker? I den här rätten med många olika kryddor i så lyfter smöret smakerna så att de fullkomligen hoppar runt i munnen. Vill du servera med ris så är det bra att börja med att koka det först.
Skär loss buketter från blomkålen. Skär stjälk och blad i bitar. Finhacka aprikoserna. Lägg blomkål och aprikoser åt sidan så länge. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och finhacka ingefära och gurkmeja. Fräs lök, vitlök, ingefära och gurkmeja, curry och cayennepeppar i smöret på mycket svag värme i cirka 5 minuter utan att det får färg. Känn doften! Tillsätt blomkål, aprikoser, tomater, kokosmjölk och salt. Vänd runt i grytan och dela tomaterna lite med en slev. Låt koka ihop i cirka 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Skölj och tillsätt kikärterna. Koka upp så att grytan blir varm.
Skala och grovriv kålrot och morot. Finriv ingefäran. Blanda ihop allt och ringla över rapsolja och saften av lime. Salta och peppra. Blanda runt väl. Toppa med hackade, salta jordnötter. Riktigt gott till curryn!
Tips!
Koka ris med lite grön kardemumma i att servera till curryn.