Krispig citronpotatis

En variant av Pommes Anna, där tunna potatisskivor bakas i form. Helt magiskt till en bit fisk och en fänkålssallad, eller som tillbehör till höstgryan.

4 portioner:

1 kg fast potatis

50 g smör

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta, riven eller pressad

finrivet skal av 1/2 citron

1 msk finhackad, färsk rosmarin

1 tsk salt

nymald svartpeppar

En variant av Pommes Anna, där tunna potatisskivor bakas i form. Helt magiskt till en bit fisk och en fänkålssallad, eller som tillbehör till höstgryan.

Sätt ugnen på 225°. Smält smöret i en rymlig kastrull.Tillsätt olivolja och pressa ner vitlök. Tillsätt citronskal och rosmarin. Salta och peppra. Skala (eller skrubba väl) och skär potatisen så tunt som möjligt, helst på mandolin. Blanda ner den väl i det smälta smöret. Ställ potatisskivorna i rader i fyra portionsformar(eller i en stor form). Grädda mitt i ugnen i 40-50 minuter tills den är mjuk och skivorna blivit gyllene och krispiga.

 

 

Fler Härliga Recept

Fylld savoykål

Bakad rotselleri

Kokta ägg med romröra

Lasagne med kronärtskocka

Majskolvar

Spenat- och tomatris

Auberginer med tomatbönor

Morot- och grapesallad

Enkel lasagne

Fyllda frallor

Bakad blomkål med kryddsmör

Grönsaksgryta

Ostronskivling på spett

Misobakade auberginer

Grönsakscurry

Senapsslungad brysselkål