Persiljerot är en av våra fina grönsaker som lätt glöms bort. Ge den en chans. Kanske kan man säga att det har lite av palsternacka och rotselleri i smaken. Prova så får vi se vad du tycker. hur som helst så är det här en riktigt mustig gryta som mättar finfint! Jag kör havtornschutney och kardemummaris till grytan, särskilt vintertid då det ger så mullig smak och värme.
4 portioner:
1 dl belugalinser
4 persiljerötter eller palsternackor (ca 800 g)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 röd pepparfrukt
3 urkärnade dadlar
2 msk riven färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 kanelstång
1 lagerblad
2 tsk korianderfrö
1/2 tsk hel fänkål
3 msk rapsolja
1 förp kokosgrädde (400 ml)
3 dl vatten
2 msk konc grönsakasfond
1 lime, klyftad
röd oxalis
bladpersilja
salt
Havtornschutney:
1 juläpple (gärna Ingrid Marie)
200 g havtorn
2 msk vatten
1 dl ekologiskt råsocker
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk gula senapsfrön
2 krm salt
Pistage- och kardemummaris:
4 portioner basmatiris
6 gröna kardemummakapslar
1 dl hackade pistagenötter
2 msk smör eller vegetabiliskt margarin
Persiljerot är en av våra fina grönsaker som lätt glöms bort. Ge den en chans. Kanske kan man säga att det har lite av palsternacka och rotselleri i smaken. Prova så får vi se vad du tycker. hur som helst så är det här en riktigt mustig gryta som mättar finfint! Jag kör havtornschutney och kardemummaris till grytan, särskilt vintertid då det ger så mullig smak och värme.
Chutney: Kärna ur och skär äpplet i bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Skumma av och låt koka på svag värme utan lock i cirka 45 minuter, späd eventuellt med lite vatten.
Ris: Koka riset enligt anvisning på förpackningen, tillsätt även kardemumma. Ställ åt sidan så länge.
Gryta: Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Skala persiljerötterna, halvera på längden om de är tjocka. Skala och skiva lök, vitlök och pepparfrukt. Dela varje dadel i fyra bitar. Fräs grönsakerna med alla kryddor i oljan i en gryta på medelvärme så att det får lite färg. Tillsätt kokosmjölk, buljong och dadlar. Låt koka på svag värme tills persiljerötterna är nätt och jämnt mjuka i ca 5 minuter. Tillsätt linserna. Smaka av noga med salt, peppar och gärna lite pressad lime. Bryn pistagenötterna lätt i smör. Tillsätt riset och fräs i ett par minuter. Salta lätt. Servera grytan med kardemummaris och chutney. Garnera gärna grytan med oxalis och persilja.
Foto: Sanna Blåvarg
Tips!
Både chutney och kokning av riset kan man göra god tid i förväg.