Goda viltfärsbullar är ett hållbart middagsval. Tänk på att koka lite bulghur eller ris eller liknande för att blanda ner i färsen (om det inte redan finns i kylen). Tranbär är ett roligt alternativ till lingon. Ombyte förnöjer! Smaklig spis!
4 portioner:
300 g valfri viltfärs
1 gul lök
1 1/2 tsk viltkrydda
2 msk neutral raps- eller majsolja
1 dl kokt quinoa, ris eller bulghur
1 dl havregryn
1 dl vatten
1 ägg
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk smör och neutral rapsolja till stekning
2 dl valfri grädde (ko, kokos eller annan vegetabilisk)
2 tsk finhackad, färsk rosmarin
1 msk japansk soja, med låg salthalt
nymald peppar
Rårörda tranbär:
225 g frysta tranbär (eller lingon)
1 dl råsocker
Till servering:
Kokt skalpotatis eller valfritt mos, se sid xx
Goda viltfärsbullar är ett hållbart middagsval. Tänk på att koka lite bulghur eller ris eller liknande för att blanda ner i färsen (om det inte redan finns i kylen). Tranbär är ett roligt alternativ till lingon. Ombyte förnöjer! Smaklig spis!
Tina tranbären. Rör dem mjuka med socker under tiden viltfärsbullarna tillagas, rör om då och då.
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig med viltkrydda i olja. Lägg löken i en bunke med kokt quinoa (eller liknande), havregryn och vatten, låt svälla i 5 minuter. Mixa till en nästan slät smet.
Arbeta in viltfärs, ägg, salt och peppar till en jämn smet. Rulla till små köttbullar. Stek dem runt om, i omgångar, i smör och olja i 3-4minuter.
Vispa ur pannan emellanåt med valfri grädde. Häll över i en liten kastrull. Smaka av såsen med rosmarin, soja och peppar. Servera med t ex kokt skalpotatis och rårörda tranbär.