Vi kan skatta oss lyckliga som har så fantastiskt viltkött att tillgå här i Sverige. Det är hållbart för miljön och ett magert kött vilket är bra ur hälsoperspektivet. Viltkött är magert kött och bör därför hanteras varsamt så att det inte blir torrt, laga det långsamt på låg temperatur.
6 portioner:
4vitlöksklyftor
1 msk färsk repad timjan
8 torkade enbär
rivet skal av 1 citron
3 msk oliv- eller rapsolja
1uppbunden benfri viltstek, t ex rådjursstek, à ca 1 kg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl valfri grädde
Rotfruktsgratäng:
1,2 kgblandade rotfrukter, t ex potatis, morötter, persiljerot
2 vitlöksklyftor
2 dl riven smakrik ost
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
3 dl grönsaksbuljong
Vi kan skatta oss lyckliga som har så fantastiskt viltkött att tillgå här i Sverige. Det är hållbart för miljön och ett magert kött vilket är bra ur hälsoperspektivet. Viltkött är magert kött och bör därför hanteras varsamt så att det inte blir torrt, laga det långsamt på låg temperatur.
Dag 1
Hacka vitlöken och stöt den i en mortel tillsammans med timjan, enbär, citronskal och olja. Gnid in i steken med blandningen. Låt marinera i kyl över natten.
Dag 2
Lägg köttet i rumstempereratur. Sätt ugnen på 125°.
Bryn köttet runt om i en stekpanna. Lägg över i en form, eventuellt med galler.Salta och peppra. (Om du vill servera steken med rotfruktsgratängen, ställ in dem i ugnen samtidigt.) Stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 60° (för rosa kött), cirka 1 1/2 timme. Låt vila i folie minst 20 minuter. Vispa ur långpannan med grädde. Häll över skyn i en kastrull, koka ett par minuter. Salta och peppra. Servera steken med skysås och gratäng.
Skala och skiva rotfrukter och vitlök riktigt tunt. Blanda med ost, salt och peppar i en ugnssäker form. Häll på buljongen.
Baka rotfruktsgratängen sida vid sida med steken. Höj värmen till 200° när steken är klar och låt gratängen stå kvar ytterligare ca 20 minuter (medan steken vilar), tills den är riktigt mjuk.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Receptet är från boken Eat Good, se shop.
Tips!
Byt ut osten mot fetaost, väldans gott till viltstek.