Viltstek & gratäng

Vi kan skatta oss lyckliga som har så fantastiskt viltkött att tillgå här i Sverige. Det är hållbart för miljön och ett magert kött vilket är bra ur hälsoperspektivet. Viltkött är magert kött och bör därför hanteras varsamt så att det inte blir torrt, laga det långsamt på låg temperatur.

6 portioner:

4vitlöksklyftor

1 msk färsk repad timjan

8 torkade enbär

rivet skal av 1 citron

3 msk oliv- eller rapsolja

1uppbunden benfri viltstek, t ex rådjursstek, à ca 1 kg

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 dl valfri grädde

 

Rotfruktsgratäng:

1,2 kgblandade rotfrukter, t ex potatis, morötter, persiljerot

2 vitlöksklyftor

2 dl riven smakrik ost

1 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

3 dl grönsaksbuljong

 

Vi kan skatta oss lyckliga som har så fantastiskt viltkött att tillgå här i Sverige. Det är hållbart för miljön och ett magert kött vilket är bra ur hälsoperspektivet. Viltkött är magert kött och bör därför hanteras varsamt så att det inte blir torrt, laga det långsamt på låg temperatur.

Dag 1

Hacka vitlöken och stöt den i en mortel tillsammans med timjan, enbär, citronskal och olja. Gnid in i steken med blandningen. Låt marinera i kyl över natten.

Dag 2

Lägg köttet i rumstempereratur. Sätt ugnen på 125°.

Bryn köttet runt om i en stekpanna. Lägg över i en form, eventuellt med galler.Salta och peppra. (Om du vill servera steken med rotfruktsgratängen, ställ in dem i ugnen samtidigt.) Stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 60° (för rosa kött), cirka 1 1/2 timme. Låt vila i folie minst 20 minuter. Vispa ur långpannan med grädde. Häll över skyn i en kastrull, koka ett par minuter.  Salta och peppra. Servera steken med skysås och gratäng.

 Skala och skiva rotfrukter och vitlök riktigt tunt. Blanda med ost, salt och peppar i en ugnssäker form. Häll på buljongen.

 Baka rotfruktsgratängen sida vid sida med steken. Höj värmen till 200° när steken är klar och låt gratängen stå kvar ytterligare ca 20 minuter (medan steken vilar), tills den är riktigt mjuk.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Receptet är från boken Eat Good, se shop.

Tips!

Byt ut osten mot fetaost, väldans gott till viltstek.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Blåbärsglasstårta

Bakad blomkål med kryddsmör

Halstrad pilgrimsmussla

Kycklinggryta med dragon

Svampburgare

Sjyssta rårakor

Aubergine- och tomatgratäng

Morots- och ärtbollar

Kaningryta

Långsambakad oxfilé

Linguine med kalvfrikadeller

Havrekex

Parisare

Bananglass

Currykyckling med gula ärter

Havregröt på två vis