Jag är helt tokig i cheesecake! Och den obakade varianten inte minst. Ju krämigare desto godare. Här ett bra basrecept med förslag på olika varianter. Agavasirap binder bra när kakan inte ska bakas, så byt inte ut det till socker.
Cirka 10 bitar:
100 g smör eller kokosfett
2 dl crunchy granola eller 5 smulade digestivekex
2 dl kokosflingor
2 msk agavesirap
1 krm salt
1/2 tsk mald kanel
Fyllning:
2 dl vispgrädde
450 g färskost naturell
1 dl agavesirap
2 krm äkta vaniljpulver
Jag är helt tokig i cheesecake! Och den obakade varianten inte minst. Ju krämigare desto godare. Här ett bra basrecept med förslag på olika varianter. Agavasirap binder bra när kakan inte ska bakas, så byt inte ut det till socker.
Botten: Mixa granola eller kex till grova smulor. Smält smör eller kokosfett i en kastrull. Blanda ihop med resten av ingredienserna. Tryck utblandningen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
Fyllning: Vispa grädden fluffig. Vispa ihop färskost luftigt med agavesirap och vaniljpulver. Vänd försiktigt ner grädden. Fördela smeten iformen. Låt stelna i kyl i minst 4 timmar, men gärna över natten.
Variera fyllningen genom att vända ner en smaksättning ismeten:
- finrivet skal av 1 citron + 2 msk saft av citron
- 100 g mörk choklad, smält
- 2 msk matchatepulver + skal och saft av 1 lime
Toppa med:
- Färska bär eller frukt
- Mixad bärpuré sötat med agavesirap
- Pudra över valfritt bärpulver eller frystorkadebär
- Rostade, hackade hasselnötter
Foto: Wolfgang Kleinschmidt