En paj som nästan kan liknas vid en rustik pizza. Perfekt att ha med på utflykt då den är lite torrare än en mer traditionell paj. Det är väldigt gott med den salta skinkan i pajen, men vill göra en vegopaj kan den bytas ut mot fetaost eller små tärningar av halloumi.
Cirka 6 portioner:
Deg:
6 dl vetemjöl special+ ev extra till utkavling
3 ägg
2 msk olivolja
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
Fyllning
250 g broccoli
100 g rökt, strimlad skinka (kan uteslutas)
250 g ricottaost
1/2 dl vispgrädde
1 ägg
2 dl riven pecorino- eller parmesanost
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk hackad, färsk timjan
olivolja
salt och peppar
En paj som nästan kan liknas vid en rustik pizza. Perfekt att ha med på utflykt då den är lite torrare än en mer traditionell paj. Det är väldigt gott med den salta skinkan i pajen, men vill göra en vegopaj kan den bytas ut mot fetaost eller små tärningar av halloumi.
Lägg ingredienserna till degen i en matberedare och kör ihop till en deg. Eller arbeta ihop alla ingredienser väl för hand, försök att inte arbeta degen för länge då kan den bli seg. Låt vila kallt i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Dela broccolin i buketter och koka precis mjuk i lättsaltat vatten. Rör ihop ricotta med grädde, ägg, ost, vitlök och timjan. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner broccoli och skinka. Kavla ut degen till en rundel, ca 40x35 cm och lägg på en plåt med bakplåtspapper.Bred ut smeten mitt på degen, lämna ca 5 cm kant runt om. Vik upp kanterna och nyp ihop mycket väl. Pensla degen med olivolja. Baka pajen i mitten av ugnen 20-30 min eller tills den har fått fin färg. Pensla degen med extra olivolja. Låt svalna lite innan servering.
Fyll med annat gott!
Kika vad som finns i kylen. Kanske har du annat gott att fylla pajen med. Använd sådans som finns hemma, men tänk på att inte ha i för blöta ingredienser då den kan bli för rinnig då.