Cheesecake i form av ett hjärta blir en fin dessert till Valentin. En kaka är lagom för två personer att dela på. Botten är crunchy och fyllningen en cheesecakesmet smaksatt med hasselnötter och det finstämda muscovadosockret. Toppa med extra allt eller håll den mer ren och elegant.
2 hjärtformar (4 personer):
75 g smör
100 g double chocolate chip cookies, eller liknande
1 dl kanderade nötter (t ex Tropic Mix)
Fyllning:
200 g färskost, t ex philadelphia
1 dl hasselnötscrème
1 ägg
2 msk mörkt muscovaosocker
1 krm äkta vaniljpulver
1 msk maizena majsstärkelse
Garnering:
kakao, chokladsås och kanderade nötter
Cheesecake i form av ett hjärta blir en fin dessert till Valentin. En kaka är lagom för två personer att dela på. Botten är crunchy och fyllningen en cheesecakesmet smaksatt med hasselnötter och det finstämda muscovadosockret. Toppa med extra allt eller håll den mer ren och elegant.
Sätt ugnen på 150°. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen fint. Tillsätt nötter och smör och mixa tills nötterna är grova smulor. Tryck ut dem väl i botten av 2 hjärtformar med löstagbar kant, ca 10 cm.
Lägg ingredienserna till fyllningen i en bunke och vispa ihop till en jämn smet med elvisp. Bred ut smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills de börjar stelna i kanterna men fortfarande är ”gungiga” i mitten. Låt cheesecaken svalna. Ställ kallt i minst 3 timmar. Garnera kakorna med kakao, chokladsås och kanderade nötter.
Foto: Lina Eriksson
Baka i större form?
Här har jag använt två mindre hjärtformar men det går även bra att baka kakan i en 18 cm form med löstagbar kant. Öka då gräddningstiden med 10-15 minuter.