En traditionell italiensk kakpaj som nästan är godast dagen efter den har bakats.
Cirka 12 bitar:
Pajdeg:
6 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör
4 äggulor
finrivet skal av 1 citron
ca 2 msk iskallt vatten
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
4 äggulor
1/2 dl maizena majsmjöl
Topping:
1 äggvita
50 g pinjenötter
florsocker
En traditionell italiensk kakpaj som nästan är godast dagen efter den har bakats.
Blanda mjöl och socker till degen, för hand eller i en matberedare. Tillsätt smöret, skuret i små bitar, och arbeta snabbt ihop tillsmulor. Lägg i äggulor, citronskal och ev vatten. Arbeta snabbt tills det bildar en boll. Lägg kallt i 30 min.
Gör under tiden fyllningen. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg alla ingredienser till fyllningen i en rostfri kastrull. Låt vaniljkrämen sjuda under omrörning tills den tjocknar. Dra direkt från värmen. Ställ direkt i kallt vatten i tillexempel diskhon så att den svalnar. Ta upp vaniljstången.
Sätt ugnen på 175°. Dela degen i två bitar, den ena något större än den andra. Kavla ut den större delen på mjölad bänk och lägg i en pajform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Bred ut vaniljkrämen i pajskalet. Kavla ut resten av degen och täck försiktigt pajen. Nyp ihop undre och övre degen i kanterna. Vispa uppäggvitan lätt med en gaffel. Pensla pajen med äggvita. Strö över pinjenötterna.Baka kakan i mitten av ugnen i ca 40 min tills den har fått lite färg. Låt kallna helt. Pudra väl med florsocker.
Foto: Lina Eriksson