Baka gärna kakan en dag eller flera timmar i förväg så att den får stå till sig. Här har jag använt en minde form (18 cm) med löstagbar kant för att få en hög kaka, men det går även bra med en större.
Räcker till: 8-10 personer
225 g smör
150 g hackad mörk choklad
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljust eller mörkt muscovadosocker
3 ägg
1 dl ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
Topping:
2 dl grädde
3/4 dl socker
3/4 dl kakao
Garnering:
Fina chokladägg eller marsipanfigurer
Baka gärna kakan en dag eller flera timmar i förväg så att den får stå till sig. Här har jag använt en minde form (18 cm) med löstagbar kant för att få en hög kaka, men det går även bra med en större.
Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en form med löstagbar
kant, 18 cm eller 22 cm i diameter (då blir kakan lägre och bredare). Smält smöret. Lägg i chokladen och rör
tills den smält. Rör ihop båda sorterna av sockret, ägg och sirap i en bunke. Sikta i
mjöl, kakao och vaniljsocker och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och
grädda i nedre delen av ugnen i 30-45 min (beroende på vilken form du väljer). Den ska vara
”tungt gungig” när man skakar den lätt. Låt vila i ett par timmar. Vispa ihop ingredienserna till toppingen lätt. Ställ kallt i
ca 20 min. Vispa fluffigt. Bred på tårtan. Garnera med äggen.
Foto: Lina Eriksson
Proffstipset!
Skölj en palett, stekspade eller annat rostfritt verktyg i hett vatten. Bred på kakan så blir den alldeles blank. Man måste skölja flera gånger, då det är värmen som gör att det blir blankt.