Jag älskar cheesecake. Och den som är obakad kanske allra mest. Krämigt len och syrlig. Här med mango och vanilj.
Cirka 12 bitar:
8 stycken digestivekex (ca100 g)
50 g smör
1 dl kokosflingor
1 tsk mald kanel
1 vaniljstång
1 1/2 dl vispgrädde
600 g färskost, t exphiladelphia
2 dl strösocker
finrivet skal och saft av 2 lime
Garnering:
1 1/2 -2 färska, ätmogna mango
ev extra limeskal
Jag älskar cheesecake. Och den som är obakad kanske allra mest. Krämigt len och syrlig. Här med mango och vanilj.
Smält smöret. Smula kexen (i till exempel en mixer) och blanda med smält smör, kokos och kanel. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa grädden med vaniljfrön. Tillsätt färskost, socker, skal och saft av lime. Vispa ihop allt och bred ut i formen. Ställ kallt att stelna i minst tre timmar. Skär med en vass kniv runt hela kakan och lossa den från formen. Skär bort skalet på mangon. Skär loss fruktköttet på båda sidor om den stora, platta kärnan. Skiva den mycket tunt. Lägg mangon i ett vackert mönster på kakan, börja utifrån och arbeta in mot mitten. Garnera ev med extra limeskal.
Foto: Lina Eriksson
Tips!
Byt ut mangon mot annan frukt eller mot något syrligt bär. En mixad hallonsås är också alltid supergott till cheesecake.