Den här kakan, som inte är så söt, går verkligt snabbt att göra, och är suverän till t ex en kopp te på eftermiddagen.
8-10 bitar:
1 kuvert saffran (0,5 g)
1 tsk strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
100 g smör, skuret i kuber
2 dl mjölk
3 färska fikon
Kryddblandning:
1 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk kanel
1 msk råsocker
Till garnering:
florsocker
Den här kakan, som inte är så söt, går verkligt snabbt att göra, och är suverän till t ex en kopp te på eftermiddagen.
Sätt ugnen på 200°C. Smörj och bröa en brödform, ca 1 liter. Stöt saffran med socker i en mortel. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop till smulor. Häll i mjölk och rör ihop till en tjock smet. Bred ut smeten i formen och pensla med lite mjölk. Skär fikonen i klyftor och stick ner dem till knappt hälften i kakan. Strö över kryddblandningen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills den precis är klar (prova med sticka). Låt svalna isin form. Pudra ev med florsocker. Ät helst kakan nygräddad.
Foto: Lina Eriksson