Den här kakan är baserad på mandelmjöl och citron, och därav helt glutenfri. Tung, saftig och med mycket citronsmak! Först ska citronerna koka mjuka i två timmar (tänk er doften)!. Det kanske känns bökigt, men de klarar sig utmärkt på egen hand där i kastrullen. Sen är smeten enkel att röra samman. Jag har rätt mycket ingefära i kakan, men det kan man utesluta om man vill låta citronen helt spela huvudrollen.
1 kaka/Cirka 12 skivor:
2 ekologiska citroner
en bit färsk ingefära, valnötsstor
2 dl saltrostade sötmandlar, gärna Marcona
1 dl flagad sötmandel
6 ägg
3 dl strösocker + 1 msk till formen
2 krm äkta vaniljpulver
1 tsk mald ingefära
6 dl mandelmjöl (300 g)
1 tsk bakpulver
Till garnering:
florsocker
Den här kakan är baserad på mandelmjöl och citron, och därav helt glutenfri. Tung, saftig och med mycket citronsmak! Först ska citronerna koka mjuka i två timmar (tänk er doften)!. Det kanske känns bökigt, men de klarar sig utmärkt på egen hand där i kastrullen. Sen är smeten enkel att röra samman. Jag har rätt mycket ingefära i kakan, men det kan man utesluta om man vill låta citronen helt spela huvudrollen.
Lägg citronerna hela i en kastrull och täck med vatten. Skala och riv ingefäran grovt. Koka under lock på svag värme i två timmar. Häll av kokvattnet och låt citroner och ingefära svalna.
Sätt ugnen på 175°. Finhacka de saltrostade mandlarna. Blanda med flagad mandel och 1 msk socker. Smörj en rymlig, 2-liters avlång brödform med smör. Bröa med ca 1/2 decilliter av mandelblandningen. Halvera citronerna. Mixa till puré med ingefäran (använd en mixerstav eller en matberedare). Vispa ihop ägg, socker och vaniljpulver lätt i en bunke. Tillsätt citronpuré, malen ingefära och mandelmjöl blandat med bakpulver, rör smeten slät.
Bred ut smeten i formen och strö över resten av mandelblandningen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Prova med sticka att den är torr. Låt svalna lite i formen innan den försiktigt stjälps upp. Pudra över massor av florsocker.
Foto: Sanna Blåvarg
Smakbyte?
Citronerna kan bytas ut mot två små apelsiner.