Lite citronzest i semlorna är ack så gott, men det gör ni precis som ni vill. Degen används lika gärna till stora semlor.
Cirka 70 minisemlor:
Deg:
100 g smör
3 dl mjölk
75 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1/2 msk stött kardemumma
1 ägg
ca 1 liter vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 äggvita till pensling
(spara gulan till fyllningen)
Fyllning:
300 g mandelmassa
2 msk hackad sötmandel
2 msk rumsvarmt smör
finrivet zest av 1/2 citron
1 äggula
ca 3 dl vispgrädde
florsocker
Lite citronzest i semlorna är ack så gott, men det gör ni precis som ni vill. Degen används lika gärna till stora semlor.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och dra kastrullen åt sidan. Lös uppjästen i degvätskan. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg. Blanda mjöl och bakpulver. Arbeta in det mesta av mjölet, och knåda degen kraftfullt i ca 10 min, tills degen är blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Mixa ihop mandelmassa, mandel, smör, äggula och 1 msk ovispad grädde till en slät smet. Lägg eventuellt över i spritspåse, ställ åt sidan så länge.
Sätt ugnen på 250° och helst varmluft. Knåda degen och rulla sedan ut två smala längder. Skär ut cirka 70 bitar och rulla till små bullar. Pensla dem med uppvispad äggvita. De behöver inte jäsa en andra gång. Grädda i mitten av ugnen i cirka 5 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna helt. Vispa grädden. Skär av ett litet lock på varje bulle och pilla ut inkråm. Spritsa eller klicka i fyllning och klicka på grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker.
Foto: Lina Eriksson
Stora semlor:
Vill du göra stora bullar så blir det ca 20 stycken. Följ receptet ovan men grädda i 225° i 8-10 min.