Kanske vackraste påskdesserten? Frasig maräng toppas med len grädde och syrlig curd känns vårlikt. Tänk på att även om den inte tar så mycket tid i anspråk att baka, så ska den vila i ett par timmar i ugnen innan den är klar.
8 personer:
5 äggvitor
3 dl strösocker
1 1/2 msk maizena majsstärkelse
1 tsk citronsaft
Fyllning
2 dl vispgrädde, gärna syrad grädde
1 krm äkta vaniljpulver
1 dl citroncurd
vallmofrön
florsocker
Kanske vackraste påskdesserten? Frasig maräng toppas med len grädde och syrlig curd känns vårlikt. Tänk på att även om den inte tar så mycket tid i anspråk att baka, så ska den vila i ett par timmar i ugnen innan den är klar.
Sätt ugnen på 200°. Smörj ett bakplåtspapper och pudra lätt med maizena. Markera en stor ring på pappret. Vispa äggvitorna till ett riktigt fast, vitt skum. Tillsätt socker, lite i taget och vispa till en tjock, seg smet. Det ska bildas fasta”toppar”. Vispa ner maizena och citronsaft. Klicka ut åtta klickar av smeten i ringen, så det bildas en krans. Ställ in i nedre delen av ugnen. Sänk värmen direkt till 125°. Grädda i cirka 50 minuter. Marängen ska vara hård på toppen och fortfarande seg inuti. Stäng av ugnen, gör en glipa med t ex en träslev, och låt den stå kvar i ugnen i ett par timmar, eller gärna över natten. Vispa grädden med vaniljpulver. Klicka i grädde och citroncurd vid servering. Strö över vallmofrö. Pudra över florsocker.
Foto: Lina Eriksson