En glutenfri saffranskaka som nästan är som konfekt för att den är så galet saftig! Toppa gärna med luftig vaniljfrosting eller vispa i all enkelhet lite grädde att servera till kakan. Garnera med färska fikon, tranbär och florsocker till jul, eller med passionsfrukt och citrus till påsk.
Cirka 12 bitar:
2 kuvert saffran (1 g)
1 msk konjak eller annan sprit
500 g mandelmassa
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 ägg
1 dl majsmjöl
1 dl riven kokos + extra till formen
finrivetskal och saft av 1 apelsin
Vaniljfrosting:
200 g färskost
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
En glutenfri saffranskaka som nästan är som konfekt för att den är så galet saftig! Toppa gärna med luftig vaniljfrosting eller vispa i all enkelhet lite grädde att servera till kakan. Garnera med färska fikon, tranbär och florsocker till jul, eller med passionsfrukt och citrus till påsk.
Lägg saffran i sprit i ca 10 minuter. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med kokosflingor. Riv mandelmassan. Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Bred ut i formen. Baka i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills den har stannat och fått lite färg. Låt svalna. Vispa ihop frostingen luftig och slät. Bred eller spritsa frosting på den kalla kakan. Garnera med valfri frukt eller bär. Pudra gärna med florsocker.
Tips!
Det är fantastiskt gott att byta ut apelsinen mot citron som variation.