Vit sparrissoppa

Vit sparris hamnar ofta lite oförtjänt i skymundan för sin gröna kompis. Börja med den vita och frossa senare i den gröna med början runt Valborg. Vit sparris med lila strimmor ska undvikas, då har de utsatts för ljus, vilket vit sparris inte ska göra då de både växer och skördas under jord. Se till att skala den vita sparrisen väl för att undvika den beska smaken som sitter i just skalet. Vit sparrissoppa är även en trevlig förrätt. Toppa gärna med forellrom. Serveras den som förrätt räcker den till cirka åtta personer.

4 portioner:

500 g vit sparris

3 schalottenlökar

1 msk neutral olja, t ex rapsolja

1 dl torrt vitt vin

5 dl grönsaksbuljong

1 dl crème fraiche

en gnutta saft av citron

Tillbehör:

vattenkrasse eller finskuren gräslök

eventuellt lite forellrom

levainbröd

olivolja

 

Vit sparris hamnar ofta lite oförtjänt i skymundan för sin gröna kompis. Börja med den vita och frossa senare i den gröna med början runt Valborg. Vit sparris med lila strimmor ska undvikas, då har de utsatts för ljus, vilket vit sparris inte ska göra då de både växer och skördas under jord. Se till att skala den vita sparrisen väl för att undvika den beska smaken som sitter i just skalet. Vit sparrissoppa är även en trevlig förrätt. Toppa gärna med forellrom. Serveras den som förrätt räcker den till cirka åtta personer.

Skär bort det nedersta grövsta på sparrisen. Skala dem nogamen försiktigt med en potatisskalare eller rotfruktsskalare. Lägg dem påskärbrädan. Börja att skala precis under knoppen och skala nedåt. Skär avknopparna och en lite bit till av sprrisen till garnering,  lägg i kallt vatten med lite citronsaft i sålänge så att de inte mörknar. Skär resten av sparrisen i 1-2 centimeter bredabitar. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och genomskinlig i oljan.Tillsätt sparrisbitar och vänd runt. Häll på vinet och låt det koka in till cirkahälften. Tillsätt buljong. Koka tills sparrisenen är mjuk, i 5-10 minuter. Kokasparrisknopparna precis mjuka i saltat vatten i 5-10 minuter. Halvera dem pålängden. Lägg åt sidan till garnering. Mixa soppan slät med crème fraiche. Spädmed extra vatten om soppan känns tjock. Den ska vara ganska lätt. Smaka av medcitronsaft, salt och peppar. Toppa soppan med sparrisknoppar, gräslök,vattenkrasse och lite olivolja. Servera med levainbröd.

 

Skummigt tips!

Ta cirka 1 dl soppa och lägg i ett högt kärl. Mixa skummig med lite mjölk (helst baristamjölk med hög proteinhalt, den skummar bäst). Håll mixerstaven precis vid ytan så bildas ett fint, tätt skum. Toppa soppan med skummet.

Fler Härliga Recept

Rosépepparsill

Sojabönsröra

Morots- och ärtbollar

Potatisbullar med rårörda lingon

Sjyssta rårakor

Grönsakscurry

Vit sparris med brynt kaprissmör

Påsktårta

Enkel rabarberpaj

Deviled eggs

Palsternacks-gratäng

Gnocchi

Baba ganouj

Ugnspannkaka

Spaghetti med linsbolognese

Späd sparrissallad med majovinägrette