Här väljer man sina favoritbönor, eller om just stora, vita bönor inte råkar finnas i skafferiet. De svarta oliverna kanske är gröna, och salvian råkade kanske vara t ex oregano just hemma hos dig? En billig och helt underbart god gratäng! Servera med ett gott bröd att suga upp såsen med.
4-5 portioner:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 msk färska salviablad eller 3/4 msk torkad
2 burkar hela tomater (à ca 400 g)
1 burk stora vita bönor (400 g)
1 dl urkärnade svarta oliver, gärna Kalamata
150 g fetaost
2 msk ströbröd eller rivet dygnsgammalt bröd
salt och svartpeppar
Här väljer man sina favoritbönor, eller om just stora, vita bönor inte råkar finnas i skafferiet. De svarta oliverna kanske är gröna, och salvian råkade kanske vara t ex oregano just hemma hos dig? En billig och helt underbart god gratäng! Servera med ett gott bröd att suga upp såsen med.
Sätt ugnen på 175°. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan på svag värme med salvian i cirka 5 minuter tills löken blivit mjuk. Häll tomater, bönor och oliver i en rymlig, ugnssäker form. Salta och peppra. Fördela lökfräset på. Smula över fetaost. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och bubblar härligt.